Liderul, ca slujitor

0
365
LiderulÎn cartea sa ”The Servant as Leader” (Slujitorul ca lider), Robert K. Greenleaf spune: ”Previziunea este avansul pe care îl are liderul. O dată pierdut acest avans și devenind constrâns de împrejurări, el rămâne lider doar cu numele. Nu mai conduce; doar reacționează la întâmplări imediate și probabil că nu va mai fi lider.”

Există nenumărate exemple de-a lungul timpului de pierdere a capacității de lider provocate de incapacitatea de a prevedea ceva ce putea fi prevăzut și de a acționa în baza acestei cunoașteri, căci liderul are libertatea de a acționa.

Toți liderii în exercițiu au o viziune asupra a ceea ce trebuie să împlinească. Acea viziune devine energia care sprijină fiecare efort și forța care îi face să depășească toate piedicile. Liderul este în misiune, mânat de această viziune, iar în rândul mulțimii se simte un spirit contagios până când alții încep să se ridice pe lângă lider. Ca visul să devină realitate este nevoie neapărat de unitate.

Pentru a atinge țelul este nevoie de ceasuri lungi de trudă depusă de bunăvoie. Drepturile individuale pentru că întregul este mult mai important decât partea. Timpul zboară, moralul crește vertiginos, se spun povești eroice și cuvântul de ordine este angajarea. De ce ? Pentru că liderul are o viziune!

Pentru a elimina entuziasmul din paragraful anterior nu este nevoie decât de un singur cuvânt – viziune. Fără ea, energia atinge cele mai joase cote, termenele depășesc, agenda personală capătă prioritate, producția scade și oamenii încep să se împrăștie.

Ceea ce vezi, este ceea ce poți fi.

Este vorba de potențialul tău. M-am întrebat adesea: Viziunea îl face pe lider? Sau liderul estecel care creează viziunea?

Cred că întâi de toate este viziunea. Am cunoscut mulți lideri care și-au pierdut viziunea și, ca urmare, și-au pierdut și puterea de a conduce. Oamenii fac ceea ce văd. Acesta este cel mai mare principiu de motivare din lume. Un studiu de cercetare realizat la Universitatea Stanford relevă că 89% din ceea ce învățăm pe cale vizuală, 10% pe cale auditivă și 1% cu ajutorul celorlalte simțuri.

Cu alte cuvinte, ca să progreseze, oamenii depind de stimulare vizuală. Leagă o viziune de un lider dornic să transforme un vis în realitate și astfel începe o mișcare. Oamenii nu urmează un vis și atât. Ei îl urmează pe cel care este animat de acel vis și e în stare să-l comunice altora. Prin urmare, viziunea este cea care îl face pe lider, dar pentru ca acea viziune să se dezvolte și să meargă mai departe este nevoie ca liderul să-și asume răspunderea ei.

Darul pe care îl ai de la Dumnezeu este potențialul tău. Darul tău către Dumnezeu este ceea ce faci tu cu acest potențial.

În ”Un Mântuitor pentru Eternitate”, William Barlser relatează povestea unui episcop de pe Coasta Atlanticului care, cu mulți ani în urmă, a venit în vizită la un mic colegiu de religie din Vestul Mijlociu. A fost găzduit în casa președintelui colegiului, care era profesor de fizică și chimie. După cină, episcopul emise părerea că sfârșitul lumii nu putea fi departe de vreme ce se descoperise mai totul în natură și se inventase cam tot ce se putea inventa.

Tânărul președinte de colegiu și-a exprimat politicos dezacordul și spuse că mai erau multe de descoperit. Când episcopul îi ceru să spună măcar o invenție care mai trebuia făcută, președintele îi răspunse că în cel mult cincizeci de ani, cu siguranță, omul va putea să zboare.

”Aiurea! Doar îngerii sunt făcuți ca să zboare”.

Pe episcop îl chema Wright și avea acasă doi băieți care aveau să dovedească faptul că viziunea lor măreață avea să o depășească pe cea a tatălui lor. Numele lor erau Orville și Wilbur.

Cum se poate una ca asta? Cum se face că doi oameni se pot afla în același loc și același timp dar văd lucruri complet diferite? E simplu. Vedem ceea ce suntem pregătiți să vedem, nu ceea ce este real. Fiecare lider adevărat înțelege acest lucru în legătură cu oamenii și își pune trei întrebări: Ce văd alții? De ce văd așa? Cum pot să le schimb eu felul de a vedea?

O persoană cu o viziune vorbește puțin dar face mult. O persoană cu o viziune își extrage forța din convingerile interioare. O persoană cu o viziune nu se oprește atunci când apar probleme.

”Dezvoltă liderul din tine”, John C. Maxwell

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here