Liceeni din Piatra Neamț au ajuns în finala Zero Robotics

0
205
liceeni din PNCinci liceeni din Piatra Neamț si profesorul coordonator, Diana Bejan, au ajuns în finala unei competiții mondiale în domeniul cercetării spatiale. Miza proiectul este de a deturna traiectoria unei comete care poate distruge omenirea. 

Cunostințe solide de matematică, fizică si informatică, aduse de cinci elevi care au în plan să ajungă medici, arhitecti, poate pictori sau cercetători, puse cap la cap timp de mai multe luni, au format o strategie de luptă împotriva unei comete care ar putea amenința omenirea.

Aceasta este realizarea unui grup de liceeni de la Colegiul National de Informatică Piatra Neamt, coordonati de profesoara Diana Bejan. Cei cinci au vîrste între 16 si 18 ani. Andrei Bursuc, Cornel Ghinet, Ilinca Ionescu, Tiberiu Arsene si Emilian Lungu – sunt acum pe locul III în Europa si pe IV în lume. Astfel, le-a fost apreciat efortul pe care l-au depus în cadrul proiectului mondial de programare de roboți. Proiectul a ajuns în faza finală. Pe 17 ianuarie va avea loc în Olanda, la sediul NASA, mare bătălie între 15 alianțe formate fiecare din cîte trei echipe de licee – șase alianțe din Europa și nouă din America. Elevii nemțeni sunt în aliantă cu două grupuri de italieni susțin jurnaliștii de la ”Monitorul de Neamț”. 

Au ajuns în finala competiției

Conform calendarului proiectului, între 15 si 19 ianuarie, cei cinci elevi si profesorul coordonator de la CNI, sub numele de echipă IT ACE, vor participa la finala competitiei Zero Robotics. Competitia se va desfăsura atît în Europa cît si în Statele Unite. Experimentul propriu-zis va avea loc pe 17 ianuarie. Competitia este organizată de NASA (Administratia Americană Natională de Spatiu si Aeronautică), în colaborare cu Centrul European de Tehnologie si Cercetare a Spatiului (ESTEC) al Agentiei Spatiale Europene (ESA) si Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), USA.

 Armele nucleare versus sateliți

 Povestea acestei competitii este considerată extrem de captivantă pentru cei cinci liceeni. Ei nu s-au gîndit că vor ajunge chiar în finală. Cu toate acestea, urmînd pas cu pas etapele proiectului s-au trezit extrem de „prinși“ de provocare. Elevii au realizat un scenariu – o cometă se îndreaptă spre Terra si poate ameninta serios existenta omenirii. „E prea mare provocarea, ca să fi renunțat să participăm la acest proiect.

Nu se ivesc astfel de ocazii prea des“, a spus unul dintre elevii din IT ACE. În aceste conditii, specialiștii – adică elevii din competiție – trebuie să găsească metode de apărare. Pînă de curînd, o posibilă alegere pentru apărarea împotriva acestui potential dezastru a rămas evazivă. Armele nucleare au fost propuse, dar n-au fost agreate de oamenii de știință. În schimb, recentele progrese în domeniul tehnologiei au determinat cresterea entuziasmului în privinta utilizării unor sateliti în acest scop. Savanții susțin că satelitii pot fi lansati si amplasati în mod strategic pe orbită astfel încît să modifice calea cometei.

Profesoară: ”Vor programa mișcarea sateliților!”

 „Zero Robotics este o competiție de programare a unor sateliți aflați pe Stația Spațială Internațională si se adresează elevilor de clasele IX-XII. Astfel, Zero Robotics lărgeste orizontul de cunostinte al tinerilor în privinta conceptiei asupra spatiului, permitînd imaginatiei acestora să depăsească «granitele» navelor spatiale. Astfel, cei cinci liceeni vor avea oportunitatea de a folosi codul creat în cadrul competiției pentru a programa mișcarea sateliților de pe ISS. În urma tuturor etapelor de selecție de până acum, doar 36 de echipe din Europa si 54 din SUA au avut șansa de a intra în finală, formându-se alianțe de câte trei echipe, ceea ce înseamnă doar țase alinate din Europa ți nouă din SUA. “, a declarat profesorul Diana Bejan, citată de ”Monitorul de Neamț”.

Sursa: evz.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.