Librăria unde cărțile sunt tipărite pe loc

0
227

librăriaLibrăria unde cărțile sunt tipărite pe loc.

O altfel de librărie va fi la dispoziția iubitorilor de carte în centrul Parisului. Ineditul constă în faptul că volumele sunt tipărite pe loc, în câteva minute, la cerere. Metoda este o premieră în Europa.

Clienţii vor putea alege dintr-o listă de 5.000 de titluri de fond şi noutăţi ale Editurii Presses Universitaires de France (PUF), precum şi din milioane de titluri internaţionale intrate în domeniul public. Catalogul va putea fi consultat pe tablete înainte de a face comanda.

librăria

Unde este librăria?

Situată la o aruncătură de băț de Sorbona, librăria fără cărți pe stoc le va da posibilitatea clienţilor să-şi aleagă titlul dorit şi să vadă apoi cum cartea lor prinde viață cu ajutorul unui robot numit “Espresso Book Machine”. De ce “Espresso”? Pentru că, spun inițiatorii proiectului, tot procesul durează cam cât le-ar lua clienților savurarea cafelei cu același nume.

Și pentru că ideea este de a face cât mai mulți clienți fericiți, prețul cărților vândute în această librărie nu-l va depăşi pe cel din librăriile clasice. Există însă o limită maximă pentru imprimare. Aceasta este de 850 de pagini o dată.

librăria

Potrivit directorului Editurii PUF, există titluri pentru care cererea este foarte scăzută şi nu mai este rentabilă retipărirea lor în tirajele tradiţionale. Prin această metodă, cererea de carte clasică ar putea căpăta o nouă viaţă. Astfel, Espresso Book Machine va contribui la reducerea considerabilă a costurilor de transport şi de stocare pe care le suportă editurile.

Metoda nu este una nouă. Este deja utilizată în Statele Unite, librăria McNally Jackson din Manhattan fiind deja renumită pentru acest serviciu.

Ana Grama

Citiți și Cărţi care merită citite în 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here