„Toate îi sunt cu putinţă lui Dumnezeu, afară de puterea de a-l sili pe om să-L iubească”

0
288
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

libertateaBiblia răspunde formulei atee „dacă Dumnezeu există, omul nu este liber” prin afirmaţia: „dacă omul există, Dumnezeu nu mai este liber”. Iar dacă omul îi poate spune nu lui Dumnezeu, Dumnezeu nu-i poate spune nu omului, căci – după Sfântul Pavel „în Dumnezeu toate sunt da” (II Corinteni l, 19). Este da-ul Legământului pe care Hristos îl înnoieşte pe Cruce. Atunci, „sunt liber” vrea să spună: „Dumnezeu există”. Dumnezeu însuşi garantează libertatea îndoielii, pentru a nu violenta conştiinţele.

Dumnezeu a creat „libertatea secundă” .

Işi ia supremul risc al unei libertăţi emergente, capabilă să-L înfrângă, să-L facă să se pogoare în moarte şi în iad. El se lasă cu bună ştiinţă ucis, pentru a le dărui ucigaşilor iertarea şi învierea. Omnipotenţa lui constă în locuirea libertăţii umane, cu preţul voalării propriei preştiinţe şi în scopul de a dialoga cu celălalt. Dumnezeu îl iubeşte până la această nemărginită patimă care aşteaptă un răspuns liber, ca şi crearea nesilită a unei comunităţi fiinţiale între Dumnezeu şi copilul Său. Adagiul patristic o spune: „Toate îi sunt cu putinţă lui Dumnezeu, afară de puterea de a-l sili pe om să-L iubească”. Omnipotenţa lui Dumnezeu îl face să devină Cruce de viaţă făcătoare, ca unic răspuns la procesul ateismului în faţa libertăţii şi a răului.

„Împărăţia lui Dumnezeu se află înăuntrul vostru”.

Asta înseamnă că şi iadul se află înăuntrul oamenilor. Acest lucru pe care îl spune, în felul său, şi Marcel Jouhandeau: „De unul singur aş putea ridica împotriva lui Dumnezeu un imperiu în faţa căruia Dumnezeu însuşi e neputincios: iadul… Dacă omul nu pricepe iadul înseamnă că nu a înţeles nimic din propria lui inimă…”. Iadul tuturor disperaţilor care explorează profunzimile lui Satan proiectându-şi blasfemiile către un cer gol.

Ori, până şi disperarea infernală este veştejită de Hristos. El Şi-a asumat personal tăcerea lui Dumnezeu: „Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?” (Matei 27, 46). La acest nivel se aşează exigenţa iadului care vine din libertatea omului de a-L iubi pe Dumnezeu. Tot ea zămisleşte iadul, căci se poate spune: „Să nu se facă voia Ta” şi Dumnezeu Însuşi nu are ce face în faţa unei asemenea dorinţe.

Dumnezeu vrea ca libertatea de a-L refuza să nu aibă limite. Destinul libertăţii umane este condiţionat prin acestă opţiune suspensivă. Aceasta este, ca să spunem aşa, infernul iubirii divine; dimensiunea celestă a iadului; viziunea divină a omului scufundat în bezna singurătăţilor sale.

Concepţia „teroristă” şi „penitenciară” despre Dumnezeu se cere de urgenţă corectată. 

Nu mai poţi crede într-un Dumnezeu nemilos şi impasibil. Singurul mesaj care îl poate atinge pe ateul de azi este mesajul lui Hristos pogorându-se la iad. Cu cât infernul în care se găsesc deja oamenii este mai adânc, cu atât mai aprofundată va fi aşteptarea lui Hristos. Căci El nu-i cere omului nici virtutea, nici moralismul, nici supunerea oarbă. El ii cere un strigăt de iubire şi încredere purces din adâncul iadului în care se află. Nu în disperare trebuie să cadă omul, „ci în Dumnezeu, care nu este niciodată disperat. Sfântul Antonie spunea că dacă infernul există, există doar pentru el. Ceea ce vrea să spună că infernul nu   este   niciodată   „pentru   ceilalţi”,   nefiind,   prin urmare, obiect al discursului.

Paul Evdokimov, Iubirea nebună a lui Dumnezeu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here