Levănțica – Planta pentru anxietate

0
263

LevănțicaLevănțica – Planta cu multiple întrebuințări terapeutice

Cine şi-ar închipui că un medicament poate să miroasă atât de frumos? Uleiurile de levănțică, folosite din vechime la fabricarea parfumurilor, săpunurilor şi apoi a şampoanelor, se utilizează şi la ameliorarea stării de anxietate şi a insomniei. Există și dovezi ştiinţifice care arată că unul dintre componentele acestor uleiuri, perilil alcoolul, poate juca un rol important în tratarea cancerului.

La ce folosește levănțica
 • anxietate
 • cefalee
 • flatulenţă
 • insomnie
 • mătreaţă
 • miros neplăcut al corpului
 • miros neplăcut al picioarelor
 • muşcături înţepături insecte
 • păduchi
 • piciorul atletului
 • piele grasă
 • probleme ale urechilor

Levănțica este o plantă perenă cu aspect de tufă având la vârf flori de culoare albastru-deschis sau mov. Este cunoscută din vechime pentru proprietăţile sale vindecătoare. Puse într-un săculeţ sub pernă, florile uscate determină un somn liniştit. Parfumul de levănțică este datorat moleculelor de linalil esteri, uleiuri care stimulează centrii olfactivi din creier şi calmează sistemul nervos central. Inspirarea parfumului de levănțică poate provoca un somn la fel de liniştit ca şi cele mai puternice somnifere (dar care creează dependenţă).

Levănțica – planta pentru anxietate

Levănțica este, de asemenea, planta de care aveţi nevoie atunci când sunteţi încordat sau anxios. Cercetătorii au descoperit că levănțică favorizează tipul de unde cerebrale asociate cu relaxarea. Adăugați puţin ulei de levănțică într-un pulverizator pentru a răspândi parfumul în cameră. Dacă nu aveţi pulverizator, adăugaţi trei picături de ulei într-un vas cu apă care clocoteşte şi inhalaţi aburul. Dacă timpul vă permite, adăugaţi ulei de levănțică sau o mână de flori uscate în apa de baie.

Uleiul esențial de levănțică

Nu este întâmplător faptul că uleiurile de masaj conţin adesea levănțică. Uleiul esențial din levănțică este absorbit uşor prin piele, iar efectul lui sedativ asupra sistemului nervos central vă ajută să vă relaxaţi. Spre deosebire de alte tipuri de esențe, uleiul de levănțică (care se găseşte în magazinele de produse naturiste) se poate aplica direct pe piele. Trebuie însă aplicat cu atenţie deoarece poate irita pielea sensibilă. Puteţi, de asemenea, amesteca uleiul de levănțică cu un alt ulei purtător cum este, de exemplu, cel de măsline. Alte utilizări ale levănțicii sunt:

Ameliorează cefaleea

Aplicaţi puţin ulei pe tâmple şi masaţi uşor până când simţiţi că durerea scade în intensitate.

Calmează durerile abdominale

Medicii germani recomandă adeseori ceaiul de levănțică pentru îmbunătăţirea digestiei. Uleiurile relaxează muşchii netezi ai tractului digestiv, domolind crampele gastrice şi intestinale care apar după servirea meselor. De asemenea, levănțica este bună pentru combaterea balonărilor. Pentru a prepara o infuzie, puneţi o linguriţă plină de flori de lavandă într-o cană cu apă clocotită, lăsaţi 10 minute în repaus şi apoi strecuraţi.

Vindecă infecțiile

Taninurile conţinute de levănțică distrug bacteriile şi previn infectarea rănilor şi a zgârieturilor. Pentru aceasta, înmuiaţi o bucată de pânză curată în infuzie de lavandă şi puneţi compresa peste rană.

Calmarea durerilor de urechi

Aceleaşi componente din levănțică ce ajută la vindecarea infecţiilor pielii acţionează şi asupra mâncărimilor şi iritaţiei care apar în afecţiunea numită urechea înotătorului.

Este analgezic și antiinflamator

Uleiul de levănțică are proprietăţi analgezice deosebite. Se pare că reduce transmisia impulsurilor nervoase purtătoare de semnale dureroase. Amestecaţi câteva picături cu ulei obişnuit şi frecţionaţi locul dureros. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, levănţică se poate folosi şi pentru ameliorarea mâncărimilor. Este un tratament excelent pentru vindecarea înţepăturilor şi muşcăturilor de insecte.

În ce fel va putea levănțică să combată, în viitor, cancerul

Medicii oncologi au observat că o clasă de compuşi chimici din lavandă, denumiţi monoterpene, blochează dezvoltarea celulelor canceroase şi pot împiedica proliferarea lor. Cercetări recente de laborator sugerează că monoterpenele cum ar fi perilil alcoolul pot bloca dezvoltarea ţesuturilor canceroase moi cum ar fi cele de la ficat, sâni şi prostată. S-a demonstrat că aceşti compuşi încetinesc dezvoltarea tumorilor de colon şi ficat.

Este prea devreme să afirmăm că levănțica are efecte benefice în tratarea cancerului. Dar primele rezultate sunt atât de promiţătoare, încât uleiurile esențiale sunt supuse testelor clinice pentru a se stabili eventualele lor efecte împotriva cancerului.

Pentru mai multe articole despre plante medicinale accesați rubrica
Stil de viață.

Sursă consultată: 1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here