Filmul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” a câştigat Leul de Aur, la Veneţia

0
116
Roy AnderssonPelicula „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, regizată de suedezul Roy Anderson, a câştigat Leul de Aur la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Gala de premiere a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia (27 august – 6 septembrie) s-a desfăşurat sâmbătă seară, informează hollywoodreporter.com.

În discursul de acceptare a trofeului Leul de Aur, regizorul Roy Anderson a spus că filmele ar trebui să fie „umaniste” şi că va încerca în continuare să realizeze pelicule extraordinare.

Lungmetrajul său „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, ultima parte a unei trilogii, este o coproducţie Suedia-Germania-Norvegia-Franţa, fiind format dintr-o serie de viniete (filme scurte) suprarealiste, potrivit Reuters.

Filmul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” a fost apreciat de juriul ediţiei din acest an a festivalului pentru cadrele complexe şi reflecţiile tăcute despre ce înseamnă să fii o fiinţă umană.

Juriul ediţiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de compozitorul de muzică de film Alexandre Desplat, care a fost secondat de Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman şi Carlo Verdone.

Anul trecut, Leul de Aur a fost câştigat pentru prima dată în istoria Festivalului de la Veneţia de un documentar, respectiv „Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură.

Pe de altă parte, în cadrul galei de premiere a ediţiei din acest an a Festivalului de la Veneţia, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost decernat rusului Andrei Konchalovski pentru filmul „The Postman’s White Nights”, o poveste filmată în stil documentarist, plasată într-un mic oraş de pe malul unui lac din Rusia. Pelicula a fost foarte apreciată pentru imaginea deosebită şi povestea puternică.

Marele premiu al juriului a fost decernat lui Joshua Oppenheimer pentru „The Look of Silence”. Regizorul nu a fost prezent la gala de premiere, dar a transmis un mesaj video din Chicago, unde era blocat în aeroport din cauza unei furtuni. Cineastul a mulţumit juriului festivalului pentru recunoaşterea filmului său drept un mesaj de reconciliere.

Americanul Adam Driver, celebru pentru rolul din serialul de televiziune „Fetele/ Girls”, a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui care trebuie să îşi apere copilul de mama mult prea protectoare din filmul „Hungry Hearts”, de Saverio Costanzo (Italia). Interpreta rolului principal feminin din acelaşi film, Alba Rohrwacher, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului „Tales”, al regizoarei iraniene Rakhshan Banietemad. Aceasta a scris şi scenariul peliculei, alături de Farid Mostafavi.

Premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor/ tinere actriţe, i-a revenit lui Romain Paul, pentru rolul interpretat în filmul „Le Dernier Coup de Marteau”, de Alix Delaporte (Franţa).

Premiul special al juriului a fost primit de filmul „Sivas”, de Kaan Müjdeci, o coproducţie Turcia-Germania.

Pelicula „Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance”, regizată de Alejandro Gonzales Inarritu, care are în distribuţie o serie de actori celebri, precum Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton şi Emma Stone, şi care a şi deschis ediţia din acest an a Festivalului de la Veneţia, a fost favorita publicului, dar nu a primit niciun premiu.

Pe de altă parte, premiul Orizzonti pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „Court”, de Chaitanya Tamhane (India).

În secţiunea Orizzonti a ediţiei din acest an a Festivalului de la Veneţia, care promovează cele mai inovatoare şi avangardiste producţii din industria cinematografică, a fost selectat şi scurtmetrajul „Artă”, de Adrian Sitaru, care nu a obţinut însă niciun premiu.

Pelicula „Court”, de Chaitanya Tamhane, a obţinut şi trofeul Lion of the Future, denumit şi premiul „Luigi de Laurentiis” pentru film de debut. Juriul ediţiei din acest an a secţiunii Lion of the Future – „Luigi de Laurentiis” a fost prezidat de Alice Rohrwacher, avându-l în componenţa sa şi pe scenaristul român Răzvan Rădulescu, alături de Lisandro Alonso, Ron Mann şi Vivian Qu.

Filmele care au rulat în competiţia ediţiei din acest an a Festivalului de la Veneţia au abordat o varietate de subiecte sociale şi politice, precum războiul cu drone, genocidul armean, criza imobiliară din Statele Unite şi viaţa în mijlocul gangsterilor.

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Fatih Akin, Abel Ferrara, Alejandro Gonzalez Inarritu, Lars Von Trier, Manoel de Oliveira şi James Franco, au fost proiectate în competiţia celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia. De asemenea, pe afişul lungmetrajelor care au fost proiectate la Veneţia în acest an s-au regăsit actori celebri, precum Al Pacino, Bill Murray, Willem Dafoe, Ethan Hawke şi Jennifer Aniston.

Anul trecut, Veneţia a jucat un rol major în sezonul premiilor hollywoodiene, întrucât trei filme din selecţia sa oficială – „Gravity”, „Philomena” şi „The Wind Rises” – au primit apoi numeroase nominalizări la trofee cinematografice majore, inclusiv 15 la Oscar, unde „Gravity” a şi câştigat de altfel şapte statuete.

Sursa: mediafax.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.