Leonardo da Vinci – Geniul a cărui minte a cuprins toată inteligența omenirii

0
374

leonardo da vinciLeonardo da Vinci – complexă personalitate a omenirii – Codexurile leonardiene – Ce codex are Bill Gates? – Anii formării și afirmării ca artist – Geniul renascentist ce depășește granițele timpului său – Ce spune Giorgio Vasari în „Viața lui Leonardo”

Leonardo da Vinci – complexă personalitate renascentistă

Leonardo da Vinci este una dintre cele mai mari și complexe personalități pe care le-a cunoscut omenirea. Născut la 15 aprilie 1452, într-o localitate toscană pitorească, numită Vinci, Leonardo a fost fascinat de mai multe domenii, pe care a căutat să le cunoască și să le aprofundeze. Deși, ca orice intelectual autentic, considera că are multe lacune în educație și că mai are multe de învățat, cunoștințele lui da Vinci erau extrem de extinse, iar vasta sa operă întărește această afirmație. A fost o fire autodidactă, ce considera experiența mai importantă decât teoria și cultura practică mai însemnată decât cea cărturărească.

Nu se știe mai nimic despre primii ani de ucenicie ai lui Leonardo da Vinci. Nicio biografie nu are date în acest sens. Se știe că primul desen semnat de el este numit „Peisaj”, a fost făcut în 1473 și se află la Florența în Galeria Uffizi. Ea prezintă Valea râului Arno, văzută de pe culmile Muntelui Montalbano. Giorgio Vasari, biograf al lui da Vinci, spune: „Cu toate că a avut multe pasiuni, nu a renunțat niciodată la desen și la realizarea de forme în relief, considerându-le mult mai speciale decât orice alt lucru.”

Codexurile leonardiene

Multitudinea de volume de codexuri și manuscrise, moștenite de Francesco Melzi la moartea artistului, a fost redusă în prezent la o cincime. O parte din materialul original a fost furat sau a dispărut în situații nefericite. Toate atestă calitățile de inventator, tehnolog, inginer, artist plastic și fin cunoscător al anatomiei umane, pe care le posedă din plin și le demonstrează cu genialitate. În caietele sale sunt descoperiri, care au pus bazele evoluției umanității. Inteligența sa era cu mult peste ceea ce se impunea pentru a fi considerat un bun artist. El a fost un pionier, de neînțeles uneori pentru epoca în care trăia. A trecut cu mare avans granițele renascentiste și a uimit oamenii timpurilor în care trăim cu profunzimea cunoștințelor sale. Mai mult, misterul unora din scrierile sale se menține și acum sau, cel puțin, multe informații au fost dezvăluite doar parțial.

Codexurile leonardiene, cu date și detalii din domenii variate, sunt răspândite în multe locuri din lume. Ele se află în posesia unor persoane influente, iar valoarea lor curentă este foarte mare. De exemplu, Bill Gates, a achiziționat Codexul Leicester cu suma de 30,8 milioane de dolari. Tema principală a manuscrisului este apa, aici fiind prezentate studii și desene privind curenții și vârtejurile. O altă parte este dedicată astronomiei, unde se abordează subiectul iluminării Soarelui, Pământului și Lunii.

Anii formării și afirmării ca artist – 1468-1499

1468 este anul în care da Vinci ajunge la Florența. Avea pe atunci 16 ani, iar la putere se afla familia Medici pentru care tatăl lui Leonardo, don Piero, lucra ca notar. Talentul artistic precoce al tânărului este și pe placul unuia dintre cei mai faimoși Medici, Lorenzo Magnificul, care-și va începe guvernarea în 1469.

Pasiunea pentru pictură este factorul care-l călăuzește către atelierul artistic al lui Andrea del Verrocchio, la ora aceea unul dintre cei mai faimoși maeștrii florentini. Giorgio Vasari descrie acest moment în biografia artistului: „Andrea a fost uimit de priceperea desăvârșită a lui Leonardo și îl încurajă pe Piero să-l trimită să studieze desenul. Cu acesta el stabilește ca Leonardo să meargă la școala lui Andrea. Ceea ce el a făcut cu mare plăcere. (…)” În continuarea descrierii evoluției sale în atelierul lui Verrocchio, Vasari vorbește de „inteligența divină și sclipitoare” a tânărului da Vinci. Era priceput la geometrie, sculptură, arhitectură, desene și picturi care redau cât mai natural și real obiectele de studiu. Leonardo era văzut ca un „copil-minune” plin de talent, un geniu care se exprima perfect în activitatea din atelier.

Primele lucrări ale lui Leonardo da Vinci

În timpul cursurilor s-a înscris și în Asociația Pictorilor Florentini, statut care-i aducea anumite avantaje, printre care și acela de a primi comenzi pe numele său. Am menționat deja prima lucrare a Lui Leonardo da Vinci, datată 5 august 1473. Restul operelor din acestă perioadă nu sunt lucrări individuale, ci sunt parteneriate, plătite direct de maestrul florentin. Co-semnează, astfel, Madonna Ruskin, Adorația Magilor, Madonna di Camaldoli și multe sculpturi, precum Tânăra cu un buchet de flori sau David. Despre îngerul din tabloul lui Verrocchio, Botezul lui Iisus, Vasari relatează că maestrul a abandonat lucrarea și, rănit în orgoliu, a recunoscut superioritatea lui Leonardo. „Nu vrea să mai atingă culorile niciodată, respingând ideea că un tinerel ar ști mai multe decât el.”

Mă opresc astăzi aici cu viața și opera lui Leonardo da Vinci. Cu siguranță, voi continua relatarea vieții acestui artist complet. Mă fascinează pentru că iese din tipar, admir misterul și inteligența sa, ce depășesc barierele normalului.

Va urma

Până atunci, te invit să citești aceste articole.
Te-ar mai putea interesa și O zi din viața unui scriitor.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here