Leonardo da Vinci – Gânduri despre viață, artă și sentimente

0
365
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

leonardo da vinci

Leonardo da Vinci este una dintre cele mai mari și complexe personalități pe care le-a cunoscut omenirea. Născut la 15 aprilie 1452, într-o localitate toscană pitorească, numită Vinci, Leonardo a fost fascinat de mai multe domenii, pe care a căutat să le cunoască și să le aprofundeze. Deși, ca orice intelectual autentic, considera că are multe lacune în educație și că mai are multe de învățat, cunoștințele lui erau extrem de extinse, iar vasta sa operă întărește această afirmație. A fost o fire autodidactă, ce considera experiența mai importantă decât teoria și cultura practică mai însemnată decât cea cărturărească. Prin îmbinarea observației cu imaginația, a avut abilitatea de a transmite „o mulțime de lucruri pe care natura nu le-a creat niciodată”.

A împărtășit cu contemporanii săi concluziile proprii despre viață, trăiri, sentimente, oameni, artă, știință și divinitate în cuvinte profunde și în învățături potrivite să rămână pilde. Pilde atât de actuale acum ca și atunci.

Leonardo da Vinci – Citate

„Unde este sentiment, este și multă suferință.”

„În viață, frumusețea dispare. În artă, nu.”

leonardo da vinci 3
Leonardo da Vinci – Gioconda

„Judecata unui dușman este adeseori mai justă și mai folositoare decât aceea a unui prieten. La oameni, ura e aproape întotdeauna mai profundă decât iubirea. Privirea celui care urăște este mai pătrunzătoare decât privirile celui care iubește. Un adevărat prieten este unul și același lucru cu tine însuți. Dar dușmanul tău nu-ți este asemenea ție. Și asta face puterea lui. Ura luminează multe lucruri, care iubirii îi rămân necunoscute. Cu cât un om este mai mare, cu atât și dragostea lui este mai mare.”

„Iubirea și ura sunt cele mai puternice condiții emoționale resimțite de ființa omenească… iar ura este mai puternică decât iubirea deoarece ea ruinează și distruge iubirea.”

„Adevărul izbucnește, la urma urmei, în ciuda prefăcătoriei.”

„E mediocru ucenicul ce nu-și depășește maestrul.”

„Detaliile formează perfecțiunea, însă perfecțiunea nu este un detaliu.”

„Principiile dezvoltării unei minți complete: studiază știința artei; studiază arta științei. Dezvoltă-ți simțurile. În special, învață cum să observi. Înțelege că toate lucrurile sunt conectate la tot restul.”

„Geniul omenesc nu va putea nicicând născoci invenții mai desăvârșite decât acelea create de natură, în care nu lipsește nimic și nimic nu-i de prisos.”

„Cel care poate merge la fântână nu se duce la urcior.”

„Este mai ușor să reziști la început decât să te împotrivești la sfârșit.”

leonardo da vinci 1
Leonardo da Vinci – Cina cea de Taină

Acolo unde lucrarea spiritului nu folosește unealta mâinii, nu există artă (Leonardo da Vinci)

„Odată ce ai dat de gustul zborului, tu, pentru totdeauna, vei merge pe pământ cu ochii ațintiți spre cer, pentru că ai fost acolo și acolo vei râvni tot timpul să te întorci.”

„Cu cât mai adâncă este simțirea, cu atât mai mare este durerea.”

„Primul lucru pe care și-l propune un pictor este acela de a înfățișa relieful unui corp desprinzându-se de pe o întindere plană; și acela care în această artă îi întrece pe ceilalți este vrednic de cele mai mari laude. Această artă se naște din cercetarea umbrelor și a luminilor, adică din clar și din obscur.” (Această frază este considerată a fi parte esențială din manifestul artistic al lui da Vinci).

leonardo da vinci 2
Leonardo da Vinci – Buna Vestire

„Ochiul, căruia i se zice fereastra sufletului, este calea cea mai de seamă prin care poate cineva să privească de-a dreptul și din plin opera nesfârșită a Naturii.”

„Învățarea nu epuizează niciodată mintea.”

„Cei care s-au îndrăgostit numai de meșteșug, dar fără de știință, sunt aidoma năierilor care se încumetă să înfrunte marea fără cârmă sau busolă și care niciodată nu știu cu exactitate încotro se îndreaptă. Meșteșugul trebuie clădit pe o bună învățătură teoretică.”

„Un adevăr mic este mai bun decât o minciună grozavă.”

„Faima existenței umane nu constă în a trăi, ci în a ști pentru ce trăiești.”

Citate selectate de Mihaela Mușetescu

Citiți și Leonardo da Vinci – Geniul a cărui minte a cuprins toată inteligența omenirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here