S-a întâmplat în 2 februarie1880

0
237

5 9

S-a întâmplat în 2 februarie1880: S-a născut Leon Biju, pictor român (d. 1970).

Citește aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în 2 februarie

A studiat la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti la clasa lui G. D. Mirea şi Ipolit Strâmbu, Leon Biju şi-a pregătit examenul de absolvire cu Sava Henţia, Ion Georgescu şi acuarelistul Spenrlick, dar şi cu tatăl său, Alexandru Biju, inginer de cale ferată cu talent de miniaturist. Concomitent cu Şcoala de Belle Arte, unde a studiat cu G. D. Mirea, Dimitrie Serafim şi Alexandru Tzigara-Samurcaş a urmat şi Conservatorul la Bucureşti.

Leon Biju. În 1906 a plecat spre Paris, poposind un timp la München, pentru ca în capitala franceză să fie admis la academia de Belle-arte, dar să enunţe în favoarea Academiei Julien. Alături de profesorul Jean Paul Laurens a luat prima dată contact cu Orientul, când a întreprins alături de acesta o călătorie în Maroc şi Algeria.

Până în 1913, când este nevoit să se întoarcă în ţară pentru războiul balcanic, a participat la Salonul de toamnă din Paris şi Champs-Elysées. După participarea la război s-a reîntors la Paris, dar începutul Primului Război Mondial îl obligă să se întoarcă în ţară, unde se implică în viaţa artistică bucureşteană.

În perioada 1919 – 1947 a participat constant la Salon şi la expoziţiile Tinerimii Artistice, iar prima expoziţie personală a deschis-o în 1927.Doi ani mai târziu avea să întreprindă o călătorie ce i-a marcat profund opera. Plecat pentru doar două săptămâni în Egipt, avea să rămână 4 ani, fascinat de lumea geografic aridă, dar bogată prin oamenii şi vestigiile sale.

A călătorit îndelung la Cairo, Luxor, Assuan lucrând intens peisaje, vestigii, felahi, dar mai ales femei, surprinse în veşminte locale, în variate posturi.

Leon Biju. La întoarcerea în ţară expoziţia deschisă în februarie 1934, la Dalles, cu 146 de picturi şi 100 de desene, a fascinat deopotrivă publicul şi criticii. „Din Egipt domnul Biju ne aduce o temă cu totul nouă în arta română şi chiar un om nou… este seriozitate şi melancolie în imaginea pe care ne-o dă artistul despre Egipt… Capete de femei, atât de bine şi de just observate...(George Oprescu)”.

Leon Biju. Francisc Şirato observa, dincolo de exotismul temei, calităţile de colorist ale pictorului, dar şi preferinţa pentru „staticul pe care îl îmbină cu o solemnitate ce dă… tablourilor ceva sacral.”

Nicolae Uszkai

Surse:
Leon Alexandru Biju (2 februarie 1880 – 1970), pictor roman

https://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/leon-alexandru-biju-1880-1970-2991552

https://cultural.bzi.ro/leon-biju-pictorul-legionar-25298

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Leon_Biju

https://www.artmark.ro/stiri/tag/leon-biju/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here