Lemnul de ˶Mpingo˝ – cel mai scump lemn din lume

0
1661

Conform http://www.descopera.ro, în estul Africii creşte un arbore pentru al cărui lemn se plătesc cele mai mari preţuri comparativ cu toate celelalte esenţe lemnoase ale tuturor speciilor de arbori din lume.

lemnGradul de creștere al arborilor este relativ lent, dar adaptat perioadelor lungi de secetă. Acesta nu concurează  însă cu culturile de porumb, cafea sau banane. În plus, cei de la Grădina Botanică au sesizat că arborele poate fixa eficient azotul în sol.

˶Este vorba de copacul negru african (Dalbergia melanoxylon), sau Mpingo, cum este denumit de localnici. Această specie de arbore cu lemn de esenţă tare, creştea pe vremuri din Senegal în Eritreea şi din Etiopia în Africa de Sud. În prezent se mai găseşte doar în Tanzania şi nordul Mozambicului˝, se arată pe site-ul http://www.realitatea.net.

Dimensiunile pe care arborele minune le poate atinge sunt relative modeste, de de 4-15 metri înălţime, cu scoarţă cenuşie şi spinoasă. De asemenea, se bucură de prezența unor frunze căzătoare şi flori de culoare albă. Fiind un arbore periclitat, el este foarte căutat şi tăiat , pentru că  lemnul său este deosebit de dur şi de scump.

Specialiștii mai spun că: lemnul de Mpingo variază ca şi culoare între roşcat şi negru pur. Este foarte căutat pentru instrumente muzicale de excepţie datorită durabilităţii şi tonalităţii sale deosebite. La fel, este căutat pentru mobilă de lux şi carcasele unor telefoane exclusiviste. Trebuie să treacă circa 60 de ani pentru ca un arbore Mpingo să fie bun de prelucrat. In aceste condiţii nu este de mirare că un singur metru cub din acest lemn costă 25.000$˝.

Alexandra G. 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.