Momente de referinţă din istoria univerală – Vikingii descoperă America

0
271

Leif Eriksons şi descoperirea Americii

Descoperirea Americii de către vikingi (sub conducerea lui Leif Eriksons) este relatată în „Povestea Groenlandei” – izvor istoric care datează din secolul al X-lea.

„Aceştia şi-au pregătit corabia, iar după ce au săvârşit, au ieşit pe mare. Pământul pe care l-au zărit era acelaşi pe care îl văzuse Bjarni în ultima lui călătorie. Ei au vâslit până la ţărm care era asemenea unei stânci turtite, care se întindea de la mal până la gheţari. Pământul li se părea neprimitor şi lipsit de orice farmec.

leif_2

Atunci Leif a spus: «Noi, spre deosebire de Bjarni, am călcat pe acest pământ. Acum am să dau un nume acestui pământ, iar el se va numi Helluland (Ţinutul de piatră)». Apoi au navigat pe mare încă două zile cu vântul din nordest şi au dat din nou de pământ, dar şi de o insulă situată la nord de acesta. Ei au hotărât să ierneze acolo şi şi-au ridicat colibe mari.

americapoza

Pământul era aşa de mănos încât nimeni nu credea că animalele ar avea nevoie de rezerve de hrană peste iarnă. Acolo iarna nu era geroasă şi iarba era tot verde. Ziua şi noaptea nu se deosebeau atât de mult între ele ca durată în comparaţie cu Groenlanda sau Islanda, iar pădurile erau bogate în vânat. Pe când se apropia primăvara ei s-au pregătit de plecare. Leif a denumit această insulă Vinland (Ţara vinului)”.

Prora unui vas viking

poza 1

„1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.