Plantele leguminoase și valorile lor nutritive – O alegere adecvată pentru post

0
1138

leguminoaseLintea, năutul, fasolea, mazărea, soia sunt leguminoase – Toate plantele leguminoase au calități nutritive consistente – Ele conțin proteine ușor asimilabile, lipide, vitamine și săruri, ce constituie o hrană completă

Plante leguminoase bogate în nutrienți

Fasolea

De la fasole se consumă păstăile și boabele. Păstăile conțin proteină brută, vitaminele B și C, clorofilă, zaharuri, aminoacizi. Pe lângă aceste substanțe, în păstăi sunt o multitudine de săruri minerale: calciu, fosfor, cupru, cobalt, nichel, siliciu. Boabele sau semințele mature uscate au în componență proteine, vitamine din complexul B, C, PP, acid folic, glucide, acizi grași nesaturați. În plus, conțin săruri minerale într-o cantitate generoasă – fosfor, magneziu, cupru, potasiu, fier, zinc, nichel, cupru, siliciu, iod. În boabele de fasole există substanțe organice care îmbunătățesc memoria.

Fasolea este un aliment complet, o plantă necesară sănătății. Cercetările au arătat că fasolea are aproape toate substanțele necesare funcțiilor organismului. Reface sistemul nervos și oferă energie. Îmbunătățește funcționarea cardiovasculară, este benefică în probleme digestive, cu aciditate gastrică scăzută. Are efecte pozitive în disfuncții renale. Sucul de fasole verde se recomandă în diabet, fiind compus din substanțe de care pancreasul se servește în producerea insulinei. Atât fasolea verde, cât și tecile uscate sunt recomandate în reumatism și gută. Ceaiul din teci mărunțite este bun în boli ale inimii și în insuficiență hepatică. Cataplasmele din făină de fasole ajută în afecțiuni cutanate. Germenii (boabele încolțite) conțin substanțe cu eficiență dovedită în hipotiroidism. Germenii trebuie opăriți înainte, excepție fac germenii de la fasolea aurie.

Mazărea

Mazărea verde este sursă naturală de săruri de fosfor, potasiu și fier și de vitamine (A, C, E). Datorită proprietăților sale energizante și hrănitoare este consumată în caz de avitaminoză. Mazărea uscată are mai multe proteine, glucide și amidon decât cea verde. Făina din boabe de mazăre alimentează celulele creierului și calmează durerile de cap. O linguriță de trei ori pe zi, diluată în apă caldă, reglează metabolismul. Bobul conține proteine, amidon, grăsimi, caroten, vitaminele C, P, B1, B2, B3. Ceaiul (decoct) din părțile aeriene ale plantei și din semințe se bea în caz de litiază renală. Este eficient și în afecțiuni pulmonare, formează mușchii și țesuturile, îmbunătățește digestia și ajută în arterioscleroză.

Lintea

Plină de substanțe biochimice active, lintea este o plantă din familia leguminoase, ce înlocuiește carnea. Mâncarea sau supa de linte sunt recomandate persoanelor care depun efort fizic și intelectual. Ea acționează asupra sistemului nervos central, inducând o stare de calm. Substanțele prezente în bobul de linte sunt în principal cele proteice cu aminoacizi esențiali, amidonul, carotenul, grăsimile vegetale. Leguma este plină de vitamine din complexul B și de vitamina C, iar sărurile minerale ce intră în compoziția sa sunt cele de calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, mangan. Lintea este indicată convalescenților, persoanelor în vârstă și copiilor în creștere. Are recomandări și în anemie, dispepsie, tulburări gastrice, probleme respiratorii.

Năutul

Întâlnit în mai multe varietăți, alb-gălbui, negru, roșu, galben, năutul se consumă crud sau fiert. Năutul crud îl putem folosi doar atunci când boabele nu au ajuns la maturitate și sunt încă dulci și suculente. Boabele uscate se prepară termic, dar din cauza faptului că fierb greu, trebuie introduse și la cuptor. Fibrele din năut îmbunătățesc digestia și sunt indicate în peristaltism intestinal. Năutul conține proteine, glucide, lipide, substanțe azotate, amidon, asparagină. Semințele sunt pline de vitamine B, C, P, PP și de săruri minerale și microelemente, care fortifică organismul. Se recomandă în astenie și litiază renală, este contraindicat în hipertensiune și iritabilitate nervoasă.

Soia

Soia se situează pe primul loc în clasamentul plantelor alimentare cu conținut proteic ridicat și pe locul doi din punct de vedere al conținutului de ulei gras. Din făină de soia se pot prepara sosuri, chifle, clătite, brânză, unt, clătite, cafea (înlocuitor). Făina de soia se obține astfel: se țin boabele în apă rece pentru 8-10 ore, se filtrează și se usucă. Apoi se râșnesc, eventual prin râșnița de cafea.
Cazeina din componența bobului de soia este aproape similară cu cea din produsele animale. Alte substanțe bioactive fundamentale sunt: glucide, lipide, diastaze, lecitină, celuloză, rășini, saponine, azot. Are un conținut ridicat de vitamine (B, D, E, F, H, K), săruri minerale și oligoelemente (calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu).

Soia reminalizează, energizează și fortifică organismul. Este un bun echilibrant celular și constructor muscular, nervos și osos. Stimulează metabolismul, ajută pielea, glandele, organele, aparatul circulator, scade nivelul de colesterol rău. Crește vitalitatea, este indicată în avitaminoză, anemie, combate osteoporoza, plus multe alte maladii. Din soia se obțin lapte și ulei comparative calitativ și nutrițional cu produsele de origine animală. Germenii de soia au proprietăți superioare, care contribuie la menținerea unui organism sănătos.

Plantele leguminoase, după cum se vede, sunt o sursă importantă de proteine vegetale, săruri minerale, vitamine și alte substanțe ce întăresc organismul. Ele sunt o bună sursă de energie, au o acțiune curativă pronunțată, consolidează sănătatea. Aceste medicamente naturale ameliorează disfuncțiile unor organe și au calități dietetice. Germenii plantelor dietetice sunt alimente vii, cu acțiune vindecătoare.

Te invit să citești și despre Sparanghel.

Mihaela Mușetescu