Ghidul legumelor: Anghinarea de Ierusalim (topinamburul)

0
350

Anghinarea de Ierusalim

Anghinarea de Ierusalim (topinamburul) este un tubercul cu puţin amidon. Prăjit fără grăsime, mirosul lui dulceag şi afumat aminteşte de o combinaţie de cartofi, anghinare şi castane de apă.

Anghinarea de Ierusalim – Helianthus tuberosus

Numită şi topinambur sau nap porcesc. Această plantă rezistentă se cultivă pentru tuberculii noduroşi din sistemul ei de rădăcini. Are o aromă înţepătoare interesantă şi se poate mânca fiartă, crudă, friptă, în stir-fry sau în supe.

Se ştie că provoacă balonare, dar acest efect secundar nedorit poate fi diminuat consumând-o împreună cu feniculul florentin, o legumă digestivă. Florile arată bine puse în vază.

Cultivarea

Această plantă perenă creşte uşor şi poate ajunge la trei metri înălţime. Înfloreşte vara, având flori galben-aurii asemănătoare cu floarea-soarelui. Abundenţa florilor şi înălţimea fac din topinambur o plantă ce poate fi folosită pentru a proteja de vânt legumele mai plăpânde.

Tuberculii întregi se plantează la sfârşitul iernii într-un loc însorit, în sol bine drenat şi destul de fertil.

E considerată o legumă perenă, căci din tuberculii rămaşi în pământ vor răsări noi plante. De aceea, e bine ca toţi tuberculii să fie scoşi din pământ, ca să nu apară în plante în grădină în locuri nedorite.

Recoltarea

Conservarea tuberculilor de topinambur este dificilă, de aceea ei se păstrează în sol şi se recoltează numai pe măsura consumului. Se pot recolta toată toamna, iarna şi primăvara.

La fel ca în cazul cartofilor, nu mâncaţi topinamburi cu tentă verzuie.

Topinamburul poate fi uneori afectat de limacşi, nematode, omizi şi păianjenul roşu comun.

Cumpărarea și păstrarea

Alegeţi topinamburi cu coaja netedă. Se păstrează până la o săptămână în pungă de plastic la frigider sau într-un loc rece şi întunecos.

Avantaje pentru sănătate

Topinamburul poate provoca gaze intestinale din cauza unui carbohidrat greu digerabil numit inulină. Ca o ironie, această substanţă are un efect benefic asupra intestinelor. Inulina e un prebiotic care susţine bacteriile benefice, precum Lactobacillus şi Bifidobacterium, care se ştie că protejează împotriva problemelor gastrointestinale. Topinamburul este bogat în fier şi are un IG scăzut, fiind bun pentru diabetici.

“Ghidul complet al legumelor” (Grădinărit. Sănătate, Frumusețe, Bricolaj. Rețete) Editura: Reader’s Digest, 2015

Citiți mai multe articole de la rubrica Sănătate.