Legenda păsării Phoenix

0
7107
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

pheonixPasărea Phoenix este o pasăre mitică, ce renăştea din propria ei cenuşă. Învăluită în mister din cauza destinului său fantastic, transformată în imagine simbolică a renaşterii, considerată fiind originară din cele mai diferite locuri, se prezintă în mitologia clasică sub numeroase înfăţişări. Când aceasta îşi simte sfârşitul face un cuib din ramuri de plante aromatice şi tămâie, dă foc acestui cuib, se întinde, arzând o dată cu el, iar din cenuşa sa se formează o altă pasăre. Noua pasăre Phoenix o îngroapă apoi pe cea precedentă, punându-i rămăşiţele într-un înveliş de smirnă şi tămâie în formă de ou. Le duce, cu un cortegiu format din alte păsări ce zboară împrejurul său la sanctuarul din Heliopolis. Tânăra pasăre se întoarce în Arabia (sau Etiopia), unde îşi duce lunga sa viaţă solitară hrănindu-se cu perle de tămâie, până când va genera din cenuşa ei un alt exemplar.

Pasărea Phoenix la egipteni

În unele mituri cosmogonice egiptene, pasărea Benu este ființa cea mai bătrână de pe lume. Când prima bucată de pământ ieșise din apele întunecate ale Haosului, strălucitoarea pasăre Benu coborâse pe movila primordială. Țipătul ei era primul sunet auzit vreodată. Termenul de Benu provine dintr-un verb de origine egipteană, cu sensul de “a răsări”, “a străluci”. Era pasărea care anunța sfârșitul timpului și reîntoarcerea în lumea haosului.

În Textele de la Piramide, pasărea Benu este asociată cu zeul creator al Soarelui. La Heliopolis, centrul închinării solare, pasărea s-ar așeza pe un obelisc primitiv sau în ramurile unei sălcii sacre. Când faraonii ajungeau la o perioadă de domnie de 30 de ani, aceștia rugau pasărea sacră să le reînnoiască puterea și vitalitatea. Unele vrăji din Cartea Morților invocau transformarea morților în păsări Benu, pentru a putea călători liberi între cele 2 lumi. Pasărea Benu a fost prototipul mitului clasic al păsării Phoenix, creatură unică pe Pământ, neavând semeni.

Pasărea Phoenix la greci

În mitologia greacă, pasărea alegorică ce renăștea din propria cenușă, seamănă ca formă cu vulturul, dar se deosebește de acesta prin penajul splendid colorat, cu pete de purpură și aur ceea ce o face mai chipeşă decât cel mai splendid păun.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here