Întreaga lume îi aduce un omagiu balerinei de legendă Maia Plisețkaia

0
363
Maia PlisețkaiaMoartea celebrei balerine ruse Maia Plisețkaia continuă să stârnească emoții în țara sa natală și în întreaga lume. Omagiile ce îi sunt aduse de demnitari și dansatori, continua informează AFP.

Pe parcursul zilei de duminică, televiziunile de știri ruse și-au deschis emisiunile cu imaginea balerinei decedate sâmbătă, în Germania. Ea a decedat în urma unui atac de cord, la vârsta de 89 de ani.

Teatrul Bolșoi, care a consacrat-o drept „Prima ballerina assoluta”, a păstrat un minut de reculegere înainte de începerea spectacolului său de duminică seara, pentru balerina care a dansat cincizeci ani pe scena sa.

„Maia Plisețkaia este eternă”

„Maia Plisețkaia este eternă”, a spus directorul general al Teatrului Bolșoi, Vladimir Ourine. Acesta a mai adăugat: „Ea a fost, ea este, ea va fi”.

De asemenea, Teatrul Marinsky din Sankt Petersburg, rivalul tradițional al Teatrului Bolșoi din Moscova, a făcut o reverență pentru „cea care a devenit întruchiparea a însăși esenței artei baletului pentru numeroase generații de spectatori din toate țările”.

Președintele rus Vladimir Putin a prezentat în noaptea de sâmbătă condoleanțe rudelor Maiei Plisețkaia.

În Franța, ministrul culturii, Fleur Pellerin, a adus un omagiu balerinei ruse într-o declarație, spunând că a fost un miracol al dansului care și-a dedicat întreaga viață baletului.

De asemenea, balerini din întreaga lume i-au adus un omagiu Maiei Plisețkaia.

Epoca marilor legende

„Epoca marilor legende ale baletului ia sfârșit”, a scris pe pagina sa de Facebook Diana Vichneva, primă balerină la Mariinsky și la American Ballet Theatre.

„Ea va rămâne pentru totdeauna în istorie; ea este sinonimă cu un apogeu al artei pe care nu vom reuși să-l egalăm”, a spus Mihail Kaniskin, prim balerin al Baletului din Berlin.

Potrivit lui Ourine, Maia Plisețkaia a cerut ca cenușa sa să fie împrăștiată peste Rusia. Rudele și prietenii pot să-i aducă un ultim rămas bun în Germania, precizează AFP.

Scurtă biografie

Născută la 20 noiembrie 1925 la Moscova, Maia Plisețkaia a fost una dintre cele două balerine ale fostei URSS care a primit titlul de „Prima balerina assoluta”, după Galina Ulanova (1910-1998).

Ea s-a alăturat Teatrului Balșoi în 1943. Aici s-a impus în scurt timp drept una dintre cele mai bune dansatoare ale generației sale.

Strălucind în spectacolele clasice din repertoriul Teatrului Bolșoi, Maia Plisețkaia s-a făcut în mod egal remarcată pentru sfidarea regimului sovietic care a considerat scandaloasă interpretarea dată de ea unor roluri din spectacolele de balet, amintește AFP, citată de Agerpres.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.