„Ci fiți între voi și milostivi, iertând unul altuia, precum și Dumnezeu v-a iertat vouă în Hristos.” (Efeseni 4, 32)
Bunătatea și compasiunea sunt o mare putere în viață. Răul pricinuit de vorbele mușcătoare, de nepăsarea rece față de aproapele, de lipsa înțelegerii simțămintelor celorlalți, starea de bănuială neîncetată – toate acestea sunt îmblânzite și acoperite doar de pornirile bune, doar de manifestările dragostei. Dragostea caută în oameni binele, nu răul, iar acolo unde nu găsește binele deplânge răul și se străduie să-l îndrepte în loc să îl osândească.
Prisosul celor mai alese simțăminte ale noastre să se reverse, ca apa vie, asupra apropiaților noștri. Iubindu-i, ne punem în locul lor și ne purtăm cu ei așa cum am vrea să se poarte ceilalți cu noi. Necazurile și nevoile lor ne dor ca și cum ar fi ale noastre.
Îmbrăcați-vă, dar, ca aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și preaiubiți, cu milostivele îndurări, cu bunătate, cu smerenie, cu blândețe, cu îndelungă-răbdare… Iar peste toate acestea, îmbrăcați-vă întru dragoste, care este legătura desăvârșirii (Coloseni 3, 12, 14).
Dragostea, legătura desăvârșirii
Niciun bun pământesc nu se poate asemui cu starea sufletească pe care o descrie Apostolul Pavel în cuvintele de mai sus. De câte ori nu am simțit noi înșine puterea dragostei și a îndelungii răbdări! De câte ori, într-o clipă grea din viața noastră, căldura unei vorbe bune, mângâietoare, nu ne-a făcut să vedem din nou lumina, care pentru noi pierise demult!
Dragostea, pe care Apostolul o numește „legătura desăvârșirii”, este izvor viu, un torent de bucurie clocotitoare, ce se revarsă din plinătatea sa și asupra altora, prefăcându-se într-un șuvoi nesecat de dragoste. Fără să moară vreodată, acesta curge neobosit, tot mai departe, spre veșnicie, aducând noi și noi roade în calea sa.
În jurul unui misionar bătrân și vestit s-au adunat odată numeroși oameni care își închinaseră viața slujirii săracilor. Aceştia doreau să audă din gura lui cuvânt de povață. El le-a vorbit mult timp, cu o putere uluitoare, încheind prin cuvintele: „Vreți să aflați cele trei condiții obligatorii pentru reușita lucrării voastre între cei ce pier cu sufletul și cu trupul? Prima condiție: fiți buni. A doua condiție: fiți buni. A treia condiție: fiți buni. Iată ce am reținut din îndelungata mea experiență.”
„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă
Jurnal Spiritual
V-ar putea interesa şi aceste articole