Lecturi duhovnicești recomandate tinerilor

0
342
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

cartiRecomand – deopotrivă tinerilor și vârstnicilor – în primul rând Sfânta Scriptură, în special Noul Testament. Simon Petru spunea Mântuitorului: „Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții celei veșnice” (Ioan 6, 68), deci, fără îndoială, sufletul are nevoie de lecturi de suflet, de lecturi duhovnicești, de cuvinte de întărire, de cuvinte de folos. Iar Sfânta Scriptură și scrierile Sfinților Părinți sunt de bază.

Dintre tinerii scriitori recomand cu predilecție trei autori care-mi sunt foarte dragi și pe care-i apreciez în mod special pentru că au reușit să scrie despre Hristos pe limba tinerilor: Danion Vasile (Cartea Nunții, Jurnalul Convertirii, Patericul mirenilor, Tinerii și sexualitatea etc.), părintele Constantin Necula (De dragul Evanghelie…, Răspunsul Bisericii la întrebările tinerilor, Privegheri) și ieromonahul Savatie Baștovoi (Între Freud și Hristos, În căutarea aproapelui pierdut, Dragostea care ne smintește). Tinerilor le mai pot recomanda și alte câteva lucrări: Răspunsuri la întrebări ale lumii de azi (Sf. Nicolae Velimirovici), Daruri și anateme – Ce-a adus creștinismul lumii (diaconul Andrei Kuraev), Tinerii vremurilor de pe urmă (monahii John Marler și Andrew Wermuth). Următorii doi prolifici scriitori ruși merită citiți și reciți: Sfinții Ierarhi Teofan Zăvorâtul și Ignatie Briancianinov. Nu pot să nu-i pomenesc și pe Sfântul Siluan Athonitul, pe Arhimandritul Sofronie Saharov, pe Părintele Rafail Noica, pe monahul Nicolae Steinhardt, pe Părintele Serafim Rose, pe Cuviosul Paisie Aghioritul sau pe Părintele Porfirie Kavsokalivitul.

Dintre Sfinții Părinți și Scriitorii Bisericești, le recomand tinerilor în special pe Fericitul Augustin (Confesiunile), operele Sfântului Ioan Gură de Aur și ale Sfântului Efrem Sirul. Fiecare tânăr poate să ceară sfatul duhovnicului său în ceea ce privește lectura duhovnicească. Cred că, în urma spovedaniei, un iscusit duhovnic va ști întotdeauna spre ce carte-medicament să-i îndrume pe fiii săi duhovnicești. Pentru cei tari trebuie hrană tare, pentru cei mici lapte (cf. Evrei 5, 13-14).  Părintele Sofronie spunea: „Pentru a învăța să citești în Hristos, nu este necesar să citești zeci sau sute de cărți. Părintele meu duhovnic m-a sfătuit să nu citesc decât câteva pagini pe zi. Un sfert de oră, o jumătate de oră, dar veghind să aplic în viață ceea ce citeam. Când trăiești o viață sfântă și fără de păcat, cunoașterea intelectuală poate să dea roade duhovnicești minunate. În schimb, o cunoaștere fără iubire nu poate să mântuiască pe nimeni”. În concluzie, cărți se găsesc, slavă Domnului! Timp să fie pentru lectură și pentru împlinirea în viață a cuvintelor cuprinse în ele.

Tinerii pe calea întrebărilor, Laurențiu Dumitru

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here