Viitorul e acum!

0
444

iubire bătrân sfântÎnvățătură de la un bătrân sfânt – Dumnezeu îți deschide calea când drumul este plin de obstacole – Energia divină îți aduce pacea și lumina în momente întunecate – Acum este momentul tău, trăiește plenar, viitorul se construiește pas cu pas – Viitorul e acum

Pildă despre apropierea de Dumnezeu – Îndrumările unui bătrân sfânt

„Odată, în Alexandria Egiptului, doi prieteni au hotărât să umble prin lume ca să găsească măcar un singur om înțelept și fericit. După căutări îndelungi și neroditoare, au ajuns la un bătrân sfânt. Acesta viețuia pustnicește într-o pădure.
Sihastrul li s-a închinat până la pământ și i-a primit cu bucurie în locuința sa. După ce au stat îndelung de vorbă, călătorii s-au încredințat că au găsit, într-adevăr, un om în care s-au îmbinat înțelepciunea și fericirea.
– Omule al lui Dumnezeu, noi nu putem viețui ca tine! Și atunci, cum să dobândim fericirea? – au strigat ei.
Acel bătrân sfânt a izbucnit în plâns, și-a ridicat ochii către cer și a rostit:
– Voi nu trebuie să viețuiți ca mine; ca să deveniți fericiți, trebuie să țineți câteva reguli.

Să vă gândiți la Dumnezeu măcar la fel de mult cât vă gândiți la oameni.
Să vă temeți de Dumnezeu măcar la fel de mult cât vă temeți de oameni.
Să Îl cinstiți pe Dumnezeu măcar la fel de mult cât îi cinstiți pe oameni.
Să vă rugați lui Dumnezeu măcar la fel de mult cât îi rugați pe oameni pentru un lucru sau altul.
Să nădăjduiți în Dumnezeu măcar la fel de mult cât nădăjduiți în oameni.
Să împliniți legea lui Dumnezeu măcar la fel de mult cât împliniți legile omenești.
Să mulțumiți lui Dumnezeu măcar la fel de mult cât mulțumiți oamenilor.
Să Îl slăviți pe Dumnezeu măcar la fel de mult cât îi slăviți pe oameni!
Ascultând această lecție de viață, prietenii s-au întors acasă plini de mulțumire. Un bătrân sfânt le-a deschis ochii.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, Editura Sophia

Energia divină se revarsă către tine

Și, aș adăuga eu, să Îl iubești pe Dumnezeu mai mult ca pe oricine. Pentru că Dumnezeu este cel care îți îngăduie să exiști, să iubești și să te bucuri de ce iubești. Dumnezeu îți dă lumina și speranța atunci când ești deznădăjduit. Tot El îți deschide cale când drumul pare plin de obstacole, El îți aduce soluția când problema ta pare fără rezolvare. Și când te temi de oameni, de reacțiile lor și de felul lor intransigent de a se purta, la Dumnezeu găsești refugiul. O mică rugăciune stabilește legătura, iar energia divină se revarsă vizibil către tine și îți aduce pacea. Iei decizii mai ușor, problema pare că se rezolvă de la sine. Parcă replica este împrospătată în mintea ta, ca la teatru, când este reamintită de sufleorul din spatele cortinei. Răspunsul este limpede acum, mulțumită lui Dumnezeu.

Fericirea nu e greu de atins dacă știi să o găsești în lucruri simple, dacă nu îngădui rutinei să-ți acopere zâmbetul, dacă nu aștepți ca altul să dea startul, ci ești chiar tu cel care face lucrurile să se întâmple. Un om mai în vârstă mi-a spus, după ce și-a pierdut soția și a rămas singur, că aceea era fericirea, momentele când era împreună cu ea, clipele petrecute alături de ea și copiii lor. Nu mai putea fi fericit cu adevărat, chiar dacă zâmbea în continuare cu nepoata sa, chiar dacă se bucura și de alte lucruri din prezentul său. Nu a identificat-o atunci, când iubirea lui era în viață, ci doar după ce a plecat pentru totdeauna.

Problema cu noi, oamenii, este că dorim în permanență altceva și ni se pare că anumite lucruri și persoane ne-ar umple de satisfacție și fericire, mult mai mult decât o fac cele pe care le avem în clipa de față.

Viitorul e acum!

Fugim de analiza prezentului, de gânduri, nu apreciem ce trăim la adevărata amploare, înlocuim mereu ce este cu „cum ar fi dacă?” și ne setăm noi și noi idealuri. Visurile și aspirațiile noastre, gândim deseori, ne vor umple cu siguranță de fericire, mult mai mult decât ar putea să o facă vreodată experiența actuală. Și nu putem greși mai tare. Acum este momentul tău, nu amâna fericirea, trăiește-o plenar, viitorul e acum. Gândește-te la asta!

Te invit să citești și Viața în perspectivă.

Mihaela Mușetescu