Leagănul copilăriei: Ce comoară ascunde pâinea?

0
692

comoaraMama i-a dat lui Gheorghiță pâine cu unt și cu dulceață.

– O mănânc afară, a strigat Gheorghiță și a zbughit-o pe portiță, ca să nu vadă mama ce face – fiindcă  știți? lui Gheorghiță nu-i place pâinea; mânâncă ce-i deasupra, iar pâinea o aruncă.

– Vai, nu-i păcat de muncă?, auzi el cu mirare când pâinea se rostogoli pe cărare.

– Cine vorbește? Și despre ce muncă pomenește?, se opri Gjeorghiță pe loc, cu urechile ciulite.

– Sunt eu, felia de pâine azvârlită. Poate că mâine, dacă vei ști ce comoară se ascunde  într-o felie de pâine, nu o să mai arunci cu nepăsare.

– Spune-mi atunci, răspunse Gheorghiță cu nerăbdare.

– Comoara cea mai de preț: munca omului. Iată eu, pâinea, din boabe de grâu m-am ivit… coapte în soare, pe întinse ogoare lucrate de sute de mâini muncitoare și de iscusite mașini – pe care tot munca omului le-a făurit. Boabele grâului, secerate și treierate, oamenii le-au pus în silozuri înalte, să ierneze fără vânt și umezeală. Și într-o bună zi, boabele s-au pomenit mai ușoare. Oamenii le-au dus într-o moară și le-au prefăcut în făină. Albă, moale și fină. Câteva mii de saci, o casă plină. Ieri mai eram încă în malaxoare – asta-i o mașină mare, care frământă aluatul  iar câțiva meșteri vegheau să fie pâinea dospită și bună. Au așezat apoi meșterii pâinile în cuptoare, iar noi am crescut și ne-am rumenit frumos… Vezi, câtă muncă se regăsește într-o pâine? Și de ce se cuvine prețuită?

– Da, zise Gheorghiță.

– Și aș mai vrea să știi că în lume, departe, sunt țări ai căror copii nu au parte de multe ori de o felie de pâine. Asta înseamnă foame cumplită …

S-a întristat Gheorghiță și a rămas gânditor…

Acum, grânele se unduiesc pe câmp ca un verde covor, mângăiate de vântul din zori…iar Gheorghiță, fugind spre casă, zise:

– Mămico, dă-mi, te rog, o felie de pâine…

Emilia Caldăraru – Povești, povestiri, legende, basme și legende

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste povestioare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here