Leacuri populare cu nuci

0
4315

nuci (1)Apreciate mai ales în alimentaţie, pentru miezul lor gustos şi hrănitor, nucile sunt şi remedii minunate de sănătate. Fiindcă se apropie timpul lor, vă oferim câteva reţete cu miez şi coajă de nuci, precum şi câteva preparate pe care e bine să le aveţi permanent la îndemână, în farmacia casei

Remedii cu miez şi coji de nucă

Modesta nuca are mai multe substanţe nutritive decât carnea, laptele, ouăle, de aceea, se recomandă în alimentaţia persoanelor cu distrofie alimentară, anemie, convalescenţă, epuizare nervoasă. Miezul de nucă se foloseşte fărâmiţat bine, altfel stomacul nu reuşeşte să-l digere. Având în vedere că nucile conţin proteine, este indicat să le consumaţi seară sau înainte de somn, dacă dormiţi după masă, deoarece proteinele se asimilează mai bine când organismul se relaxează. Nu se consumă cantităţi mari de miez de nucă. Doza recomandată este de 4-7 nuci, altfel riscaţi să vă confruntaţi cu dureri de cap, spasme stomacale, constipaţie.

Creşterea imunităţii – mai ales în cazul vârstnicilor şi al persoanelor istovite de o boală grea. Se amestecă un pahar de miez de nucă pisat, stafide şi caise uscate cu 300 g miere de albine. Se consumă câte o lingură de trei ori pe zi, înainte de masă.

Întărirea organismului după boală sau în caz de oboseală cronică. Se consumă un amestec format din cantităţi egale de miez pisat, caşcaval ras şi stafide.

Eliminarea durerilor cardiace: Se consumă faină de nuci obţinută prin măcinare, amestecată cu stafide. Fără stafide, se bea cu apă de către bolnavii de colită şi enterocolită.

Procese inflamatorii ale căilor urinare, cu urinări dese. Se administrează miez de nucă prăjită la grătar cu lemne, foarte bine pişat. Se administrează cu apă.

Curăţarea vaselor sanguine. Se toacă mărunt coaja uscată de la 14 nuci (neapărat 14!), se amestecă cu 500 ml ţuică, se lăsa la macerat 70 zile. Se bea câte o lingură, dimineaţa pe nemâncate. Leacul le e de folos şi persoanelor cu depuneri de săruri, tromboză, chisturi şi tumori, mastopatii fibromatoase.

Tratarea tuşei. Se pisează 4 nuci întregi (miezul şi coajă), se amestecă cu o lingură de fructe uscate de şoc. Se fierbe amestecul în 500 ml apă, pe foc mic, 15 minute. Se răceşte, se strecoară şi se amestecă cu o lingură de miere de albine. Se bea câte o lingură, de trei ori pe zi, timp de 7 zile.

Ulcer stomacal. Se prepară un ceai din membranele (pereţi care despart miezul nucii) a 4-5 nuci şi 250 ml apă clocotită. Se infuzează o oră în termos, se strecoară şi se bea câte o linguriţă dimineaţă său înainte de culcare, pe nemâncate.

Diabet, colită, boli ale traiectului digestiv, tiroidoza, hipertensiune. Se tratează cu tinctură din membranele uscate. Acestea se pun într-un borcan de 500 ml se pun, pe o treime a lui, tocate mărunt, apoi se umple borcanul cu ţuică şi se lăsa la macerat 21 de zile. După stoarcere, se păstrează într-o sticluţă de culoare închisă. Se bea câte o lingură pusă în 100 ml apă, cu 30 minute înainte de masă.

Tratamente externe

Problemele de tiroidă se ameliorează dacă zilnic se aplică pe gât, în zonă tiroidei, 4-5 straturi de frunze verzi, strivite puţin între degete. Se lăsa 6-8 ore pe locul bolnav.

Remedii din coajă verde de nucă

Varice, dermatoza, boli ale aparatului locomotor. Se fac frecţii uşoare sau se aplica comprese cu macerat din coajă verde de nucă. Reteta: se umple un borcan pe 2/3 cu coji tăiate mărunt sau tocate. Se toarnă deasupra oţet de mere şi se macerează 2-3 săptămâni.

Tinctură din nuci verzi

Nucile verzi se taie cu un cuţit de inox pe un fund de lemn. Se pun într-un borcan de sticlă, amestecate cu zahăr (un pahar la fiecare 10 nuci). Borcanul se ţine pe geam, la soare, 10 zile, apoi la întuneric, încă 10 zile. După 20 de zile, se adăugă ţuică (pentru adulţi 250 ml la fiecare 10 nuci, pentru copii – 250 ml la fiecare 20 nuci). Se macerează încă două săptămâni, apoi se strecoară. Se administrează pentru vindecarea bolilor traiectului digestiv, dureri de stomac şi pancreas, cu 12-20 minute înainte de masă. Doză pentru adulţi: o lingură; copii până la 5 ani – o linguriţă; copii până la 12 ani – 1,5 linguriţe pe zi.

Tocătură de nuci

33 de nuci se pisează apoi se dau prin maşina de tocat carne. Se pun într-un borcan de 3 l, se acoperă cu ţuică. Se închide vasul etanş, pentru a evită evaporarea alcoolului. Se lăsa la soare timp de 40 zile, agitându-se zilnic. Se strecoară printr-un ciorap (dres de femeie), se stoarce bine şi se păstrează în sticlă de culoare închisă la frigider. Se foloseşte pentru tratarea cancerelor, dar şi pentru toate tipurile de helmintiaze (viermi intestinali). Se administrează la fel ca tinctură de nuci verzi.

Macerat cu petrol lampant

Un borcan învelit în hârtie neagră se umple cu nuci verzi tăiate mărunt, peste care se toarnă petrol lampant şi se lăsa 14 zile la rece. Bătrânii foloseau soluţia obţinută în cazuri de boli grave, în special cancere, dar şi pentru contracţii musculare, stări depresive, dereglări endocrine, astm bronşic, tahicardie, afecţiuni ale sistemului nervos central cu leziuni organice, după chimioterapie antitumorală.

Se consumă vreme de 7 zile câte o picătură amestecată cu o linguriţă de miere de albine, sau pusă pe un cubuleţ de zahăr, apoi alte 7 zile – câte 2 picături şi încă 7 zile – câte 3 picături, amestecate cu 100 ml apă distilată sau de izvor. După o pauză de două săptămâni cura se repeta. A treia cură se face după o pauză de 6 luni. Nu se recomandă mai mult de trei cure pe an. Doza este dată pentru persoanele cu greutatea 60-70 kg. Persoanele cu greutate mai mare, care suportă gazul, pot începe tratamentul cu 2-3 picături, în cazuri grave se bea şi o linguriţă, timp de 2-3 zile, după care doza se micşorează, ca să nu se afecteze ficatul. Maceratul se bea pe nemâncate. După administrare, nu se mănâncă 1,5-2 ore, timp în care bolnavul trebuie să stea relaxat, să nu facă eforturi fizice.

Reţetă energizantă cu nuci (curăţă sângele, întinereşte organismul, restabileşte puterile după boli grave)

Ingrediente: 1 litru alcool dublu rafinat, 12 pahare de apă de izvor, 1 kg nuci, 1 kg miere de albine, o plantă aloe de trei ani, 500 ml bere brună, 1 kg sfeclă roşie, 1 kg varză, 1 kg pătrunjel (frunze cu rădăcina), câte 2 linguri de plante: sunătoare, rostopască, troscot, pătlagina, talpa-gâştei, sulfină, flori de coada-şoricelului şi de gălbenele, fructe de păducel.

Metoda de preparare: nucile se spală bine, se usucă, se scoate miezul (cojile nu se aruncă), se prăjeşte bine, se râşneşte, se amestecă cu alcoolul dublu rafinat. Se topeşte mierea de albine şi se adăugă în alcool. Planta de aloe, în vârstă de 3-5 ani (nu se udă 5 zile în prealabil) se scoate atent din ghiveci, în aşa fel că rădăcinile să rămână întregi. Se scutură bine de pământ, se spală cu bere, se toacă şi se pune în alcool.

Sfecla roşie se spală bine cu o perie şi apă fierbinte, se da prin maşina de tocat carne, cu tot cu coajă, se stoarce sucul şi se amestecă cu alcoolul şi celelalte componente. La fel se stoarce sucul şi din morcov şi varză, şi se adăugă în alcool.

Cojile de nuci se pisează, se pun pe foc cu 12 pahare de apă, se aduc până la punctul de fierbere, după care se pun în apă câte 2 linguri din plantele enumerate (în total 20 de linguri). Se fierb 20 de minute, se strecoară şi se amestecă cu alcoolul şi celelalte plante. Se macerează la întuneric 36 de ore. Se agită înainte de folosire. Se consumă de şase ori pe zi (înainte şi după mesele principale) în felul următor: 10 zile – câte o linguriţă, 10 zile – câte o lingură, 10 zile – câte o linguriţă şi se repetă până se consumă toată cantitatea preparată.

Sirop din coji de nuci

Este un întăritor excelent şi totodată un leac pentru bolile de stomac. Ingrediente: 2-3 pumni de coji verzi de nucă proaspăt adunate se taie mărunt şi se fierb 10 minute într-un litru de apă în care se pun şi 3 cuişoare aromate. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se amestecă cu 1 kilogram de zahăr tos. Se toarnă în sticle de culoare închisă. Se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă, după mesele principale.

”Leacuri din bătrâni”, Elena Josan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.