Leacuri mănăstirești – Lucerna ca plantă tămăduitoare

0
1969

lucernaLeacuri din lucernă – Tămăduitorii tradiționali din China recomandau lucerna în majoritatea afecțiunilor. Asta pentru că, înainte de toate, era considerată cel mai puternic fortifiant al sistemului imunitar. Planta echilibrează capacitatea fizică a organismului. Părintele Nifon de la Mănăstirea Sihăstria își amintește că vechii monahi din zonele de câmpie foloseau ceaiul de lucernă ca leac. Aceasta datorită clorofilei, mineralelor, vitaminelor și nutrienților pe care această plantă îi conține. Efecte miraculoase au și tratamentele cu pulbere și germeni de lucernă. Acestea dau energie organismului, vindecă rănile și opresc hemoragiile.

Lucerna – Ajută la întărirea oaselor

De sute de ani, lucerna este folosită ca o importantă plantă furajeră. În ultimul secol a fost recunoscută și ca remediu împotriva multor afecțiuni umane. De altfel, chinezii din vechime aveau o vorbă: „Ce le face bine vitelor tale îți face bine și ție”. Și, pentru că vitele care pășteau lucernă erau mai viguroase și aveau o longevitate mai mare, au început să consume și oamenii frunzele verzi de lucernă.

Planta înmagazinează o cantitate foarte mare de clorofilă. Pentru acest motiv acest remediu este recomandat în tratarea afecțiunilor hematologice și în stagnarea evoluției varicelor esofagiene. De asemenea, vitaminele B6, E şi D, precum și calciul, magneziul, fosforul și potasiul conținute de lucernă ajută la întărirea sistemului osos. Ele sunt utile în fortifierea imunității. Frunzele și florile de lucernă se pot mânca zilnic, sub formă de salată. Se adaugă doar ulei de măsline și lămâie, după gust. Efectele se văd după o lună întreagă.

Germenii subțiază sângele

Dacă la început tămăduitorii recomandau consumul frunzelor proaspete de lucernă, cu timpul au găsit o altă modalitate de a se folosi de binefacerile acestei plante – consumarea în stare proaspătă a germenilor. În perioada de iarnă, semințele germinate de lucernă sunt un deliciu. Dar, ele sunt și un remediu naturist foarte benefic, ajutând la subțierea sângelui și la o bună circulație periferică. Într-un borcan de 800 ml se pun cinci linguri cu semințe de lucernă, după ce în prealabil au fost bine spălate. Apoi se umple cu apă. Se acoperă borcanul cu un tifon și se lasă la temperatura camerei timp de patru zile și patru nopți.

În tot acest timp, la fiecare 12 ore, se scurge apa din borcan și se spală semințele, adăugându-se din nou apă proaspătă (cam 100 ml). Se acoperă totul. După primele două zile, borcanul se înclină și se așază cu gura în jos, pe o farfurie, astfel încât surplusul de apă să se poată scurge prin tifon. În cea de-a treia zi se vor observa semințele încolțite și se vor mai lăsa încă 24 de ore la lumină și căldură, astfel încât să avem în borcan germenii de lucernă înverziți. Se scot apoi din borcanul în care au germinat și se clătesc sub un jet de apă rece. Se mănâncă totul pe parcursul unei zile.

Frunze și flori detoxifiante

În orice anotimp al anului este binevenit un ceai de lucernă, dar mai ales acum, când acesta emană o căldură aparte. Acest ceai ajută la detoxificarea imediată a organismului, motiv pentru care se și resimte căldura aceea ușoară, cu miros de fân proaspăt cosit. Frunzele și florile pe care doriți să le puneți la uscat, obligatoriu le culegeți cu mâna. Apoi, le puneți la uscat numai la umbră, în strat subțire, pe suport de hârtie.

Cea mai eficientă este infuzia de lucernă proaspătă, dar și cea uscată își păstrează majoritatea proprietăților. Pentru o cură de detoxificare trebuie să beți ceai de lucernă timp de trei luni. Peste două lingurițe cu frunze și flori de lucernă se toarnă 250 ml apă clocotită, apoi se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se bea imediat, la temperatura la care a rămas și este de preferat ca acesta să nu fie îndulcit. Datorită efectului diuretic și antifebril, infuzia de lucernă ajută foarte mult și în infecțiile urinare sau ale prostatei, tratamentul făcându-se în cure de 60 de zile.

Pulberea cicatrizează leziunile

Organismul uman asimilează cel mai repede pulberile, motiv pentru care chinezii foloseau pulberea de lucernă în vindecarea celor mai cumplite răni. Chiar și atunci când cineva avea o hemoragie puternică se punea pulbere pe locul care sângera și aceasta era oprită imediat.

O astfel de pulbere se obține foarte ușor și în casă. Se ia un pumn cu frunze bine uscate și se macină cu ajutorul râșniței electrice. Pulberea obținută se păstrează într-un borcan de culoare închisă, nu mai mult de 30 de zile. În caz de leziuni interne, după o lună de tratament, acestea se cicatrizează. Se iau două lingurițe pe zi înainte de micul dejun și de cină. Este recomandat ca în momentul administrării pulberii să se bea și o cană cu ceai pe zi din aceeași plantă.

Sandvișul este energizant

Dacă infuzia și pulberile obținute din această plantă sunt, înainte de toate, purificatoare, sandvișul cu frunze și germeni de lucernă aduce organismului un plus de sănătate, dar și de energie. Peste o felie de pâine prăjită adăugați o linguriță cu ulei de măsline extravirgin, iar deasupra faceți un pat verde din germeni și frunze. Această combinație inedită este un energizant de excepție.

• Semințele și pulberile de lucernă sunt contraindicate celor diagnosticați cu lupus eritematos!

Mai multe leacuri cu plante găsiți la rubrica Sănătate.

Sursa consultată: taifasuri.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.