LEACURI DIN GRĂDINĂ: Pepenele galben

0
265

pepenele galbenPepenele galben – Parfumul și gustul inconfundabile conferă o savoare aparte pepenelui galben în zilele toride de vară. Cunoscut și cultivat de milenii în India și Orientul Mijlociu, europenii au început să se bucure de acest fruct încă din timpul Imperiului Roman.

Pepenele galben este un membru al familiei Cucurbitaceae, alături de dovleac, dovlecel sau castravete. Se cultivă pentru fructul său, care se coace vara. Forma fructului variază între sferică și elipsoidală. Mărimea lui depinde de varietate și de condițiile de cultivare. Astfel, fructul poate fi de 400 g, dar și de 20 kg sau chiar mai mult. Varietățile cele mai folosite au greutăți cuprinse între 0,5 kg și 5 kg.

Culoarea epidermei și a pulpei este variabilă în funcție de grupul din care face parte. Epiderma poate fi albă, aspră sau reticulată (prezintă un aspect de rețea). Pulpa fructului este aromată și de diferite culori: galben, verde, roz sau culori intermediare.

Are multe vitamine, minerale și fibre

Pepenele galben este unul dintre cele mai gustoase fructe, fiind și o bogată sursă de vitamine și energie, un adevărat izvor de sănătate.

Dintre componentele pepenelui galben, cele mai importante sunt vitaminele A, C, E, B3, B5, B6, B9, glucidele, lipidele, fibrele, magneziul și calciul. De asemenea, fructul este sărac în calorii și conține fibre.

Pentru a beneficia din plin de proprietățile sale nutritive este bine să-l consumăm în stare proaspătă. Din pepene galben se pot prepara deserturi, șerbet, sucuri sau chiar supe. Fructul mai poate fi folosit ca ingredient în salate de fructe, prăjituri și plăcinte. Pepenele galben poate fi savurat ca atare la micul dejun, alături de un iaurt.

Este hidratant și revigorant

Pepenele galben este un foarte bun hidratant și revigorant, conținutul de apă fiind de peste 95%. Astfel, ajută la hidratarea și detoxifierea eficientă a organismului, putând fi consumat în acest scop în cure de o zi sau de două zile pe săptămână, perioadă în care se consumă exclusiv pepene galben.

Potasiul care se regăsește în concentrații mari în pepenele galben este un mineral esențial pentru organism, necesar pentru aproape toate procesele fiziologice. Potasiul joacă un rol important în funcționarea corectă a mușchilor și a inimii. Este esențial și pentru funcționarea tractului gastrointestinal.

Pepenele galben – Asigură sănătatea sistemului nervos

Vitamina B6 sau piridoxina se găsește în abundență în pepenele galben. Din această cauză pepenele galben este deosebit de util pentru cei care au afecțiuni ale sistemului nervos periferic. Este bun, de asemenea, pentru sănătatea și buna funcționare a sistemului nervos central.

Pepenele galben reprezintă o sursă excelentă de acid folic, unul dintre micronutrienții de bază ai complexului de vitamine B, necesar pentru dezvoltarea celulară și menținerea sănătății celulelor corpului. Tot acidul folic împiedică instalarea anemiei și previne malformațiile congenitale.

Eficient în afecțiunile cardiovasculare

Pepenele galben este o sursă importantă de vitamina K, la fel ca pepenele verde. De aceea, pepene galben este deosebit de util pentru cei care suferă de retenție hidrosalină și de afecțiuni cardiovasculare.

Pepenele galben este bogat în carotenoizi, pigmenții galbeni, portocalii sau roșii sintetizați de multe plante. Potrivit Institutului Linus Plauling, aportul crescut de carotenoizi din fructe precum pepenele galben diminuează riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și a unor tipuri de cancer. Flavonoizii conținuți de pepenele galben (betacaroten, luteina, zeaxanthina și criptoxantina) au capacitatea de a proteja celulele și alte structuri fiziologice de radicalii liberi. Două tipuri de carotenoizi din pepenele galben, luteina și zeaxantina, sunt necesare pentru funcționarea corectă a vederii.

Ajută vederea și glanda tiroidă

Potrivit unor studii ale cercetătorilor francezi, pulpa fructului de pepene galben conține principii active cu structură asemănătoare tirozinei, care pot modifica activ secreția glandei tiroidei. Mai exact, aceste substanțe influențează direct iodarea tirozinei, procesul care ajută la fabricarea hormonilor tiroidei în țesutul glandei. Astfel ajută la buna funcționare a glandei tiroide.

Pepenele galben furnizează totodată și o cantitate importantă de vitamina C, cu rol în creșterea și regenerarea țesuturilor corpului. Are de patru ori mai multă vitamina C decât ruda sa cu miez roșu. Vitamina C menține sistemul imunitar puternic și ajută la formarea colagenului — proteina folosită de organism pentru formarea țesutului cutanat, a tendoanelor, ligamentelor și a vaselor de sânge.

Stimulează și reglează digestia

Pepenele galben conține fibre în cantitate mai mare decât cel verde, fiind un bun stimulator și reglator digestiv. Pepenele galben poate fi oricând consumat în cadrul unei diete de slăbit datorită conținutului foarte redus de calorii. Provoacă rapid senzație de sațietate datorită fibrelor.

Pepenele galben este una din cele mai importante surse naturale de vitamina A. Doar 100 de grame de pepene galben asigură 112% din doza zilnică recomandată de vitamina A, una dintre cele mai mari valori înregistrate de fructe. Consumul fructelor bogate în vitamina A s-a dovedit a fi eficient și în protecția organismului împotriva cancerului pulmonar și oral.

Menține pielea tânără

Aplicat extern, simplu sau în combinație cu alte ingrediente, pepenele galben poate ajuta la menținerea tinereții pielii. Este de ajutor în combaterea ridurilor datorită nivelului ridicat de antioxidanți pe care îi conține. Se poate utiliza ca atare, sub formă de felii subțiri sau sub formă de suc pentru a rehidrata și a înfrumuseța un ten uscat sau cu urme de oboseală. Este extrem de benefic în tratarea arsurilor solare.

Este indicat consumul de pepene galben în special de către copii și de femeile cu vârste cuprinse între 45 și 67 de ani.

Semințele de pepene galben, fierte în lapte, sunt recomandate împotriva pietrelor la vezica biliară.

Coaja pepenelui galben poate fi infestată cu bacteria Salmonella, motiv pentru care este bine să spălăm fructul sub un jet abundent de apă, înainte de a-l tăia. Dacă îl consumăm în stare proaspătă, este indicat să nu adăugăm zahăr sau ale ingrediente, pentru a ne bucura de o gustare sănătoasă.

Mai multe leacuri din grădină găsiți la rubrica Sănătate.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.