Leacuri de la bunici: Narcisa

0
2001

Narcisa – Numele florii vine de la mitul frumosului tânăr Narcis din mitologia greacă, care s-ar fi îndrăgostit de chipul său. Legenda spune că narcisa ar fi apărut pe mormântul său.narcisa

Denumită popular și ghiocel galben, trompeta sau coronița, Narcisa este originară din nordul Africii, din regiunile mediteraneene și din Europa Centrală. Se găsea și în Asia fiind una dintre cele mai vechi plante. Există date care atestă existența narcisei din anul 3000 înainte de Hristos, potrivit Agerpres.

Cultivată ca plantă vindecătoare

Vechii greci, romani și chinezi cultivau narcisa pentru proprietățile ei medicale, fiind cultivată masiv de către greci, însă până în anul 1600 nu au mai existat date despre această floare. În anul 1629, un grup de călători englezi au descoperit această floare și au cultivat-o în grădinile lor, alături de lalele și zambile. Astfel, narcisa a cunoscut din nou succesul din vremurile de altădată. În America anilor 1700, narcisa era cea mai populară floare cultivată în grădină.

În România este vestită rezervația naturală Poiana cu narcise din localitatea Vad, județul Brașov, din depresiunea Făgărașului. Un alt loc cu narcise este Rezervația naturală Poiana cu narcise de la Racâș-Hida de lângă satul Racâș, Sălaj.

Medicina tradițională japoneză

În medicina tradițională japoneză, planta era folosită la vindecarea rănilor. Romanii foloseau narcisa pentru proprietățile emoliente și laxative. Arabii foloseau narcisa ca afrodisiac.

Substanțele toxice conținute de narcisă sunt alcaloizii: licorenina, gelantina, licorina, narcisidina. Bulbul narcisei este toxic, ingerarea acestuia provoacă greață, vomă, dureri de stomac, hipertensiune iar seva plantei, poate provoca, în contact cu pielea, reacții alergice.

Florile calmează și dezinfectează

Deși planta este foarte toxică, florile conțin și substanțe cu proprietăți calmante, emoliente, dezinfectante.

În scop fitoterapeutic se utilizează florile și bulbii. Planta se recoltează din luna februarie până în luna aprilie. Florile și bulbii au efecte calmante, liniștitoare, emoliente, dezinfectante, antiseptice, sedative, tahicardice, antitusive, antiasmatice, emetice.

Narcisa – Bună pentru astm

Pentru uz intern narcisa este folosită pentru în caz de diaree, nevroză cardiacă, tahicardie, astm, nevroză, stări de agitatie și anxietate, boli pulmonare, anxietate, tuse convulsivă — sub formă de sirop, decoct, infuzie, din flori și bulbi.

Pentru uz extern preparatele obținute din narcisă se folosesc pentru vindecarea rănilor și leziunilor ușoare. În general, întrebuințarea în scopuri terapeutice a preparatelor care au în compoziție această plantă se face numai sub stricta îndrumare a unui specialist.

Descoperă articole de interes despre plante medicinale la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.