Leacuri de la bunici: Liliacul

0
672
Translate in

buchet-de-liliac_f05a01d971d154

Liliacul, numit de români mălin, argavan, ergovan, boroștean, iorgovan, pelin, scumpie, scânteie, orgonă sau crimolin, crește peste tot. Atent cultivat sau răsărit în sălbăticie, liliacul este o desfătare pentu ochi, dar, în același timp, reprezintă și un adevărat izvor de sănătate.

Este supranumit “floarea memoriei”, oamenii spun ca mirosul liliacului trezește amintiri demult uitate, care pot fi retrăite în cele mai mici detalii. Semnificația liliacului este misterul iubirii și de aceea, în funcție de culorile sale, poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești, potrivit gradinamea.ro.

Conține glucide, substanțe amare, amidon, rezine, glucozizi, iar cu excepția rădăcinii toate părțile plantei au efecte terapeutice demonstrate științific, relatează Agerpres.

Florile și frunzele de liliac conțin zaharoză, sirigină, emulsină, invertină, siringopicrină și alte elemente active care le conferă proprietăți astringente, revulsive, tonice, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, decolorante, stomahice și antireumatice.

Bun pentru gripă și reumatism

Florile de liliac sunt folosite sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, cataplasme, unguente. Infuzia din flori de liliac are proprietăți hipoglicemiante, de reducere a nivelului de zahăr din sânge. Este folosită în medicina populară în tratamentul gripei, tuberculozei, răcelii, tusei, diareei, pietrelor la rinichi. Gargara cu infuzie din flori de liliac ajută în vindecarea laringitei și a altor afecțiuni ale gâtului.

Efectul lor antiinflamator este apreciat în medicina populară, de secole, florile fiind utilizate în tratarea durerilor lombare, bolilor musculare și articulare, artritei și reumatismului, pentru ameliorarea inflamațiilor. Se pot aplica comprese cu tinctură sau decoct din flori de liliac. Unguentul din flori de liliac este recomandat ca remediu pentru vânătăi, zgârieturi, eczeme, răni, ameliorarea nevralgiilor, durerilor reumatice sau celor provocate de artrită.

Apa din flori de liliac

Apa din flori de liliac se obține umplând o sticlă, pe jumătate, cu flori, peste care se adaugă alcool, până la un litru. Compoziția se păstrează la întuneric 2-3 săptămâni după care se filtrează și peste lichidul obținut se toarnă apa distilată, în proporție de 1 la 2. Amestecul obținut se folosește sub formă de comprese pentru ten ori pentru piele.

Unguentul se prepară din 40 de grame de flori de liliac, puse la macerat într-un litru de ulei, timp de două săptămâni, într-un loc întunecos și cald. Zonele dureroase se ung cu acest amestec, de câteva ori pe zi, masându-se ușor.

Bun pentru ficat 

Din frunzele liliacului se prepară infuzie care poate fi folosită în tratamentul împotriva colicilor hepatici, utilizându-se atât pentru calmarea durerilor hepatice, cât și pentru restabilirea bunei funcționări ficatului. De asemenea, reduce febra.

Frunzele proaspete aplicate sub formă de cataplasme pe frunte sau în zona tâmplelor ajută la calmarea durerilor de cap. Infuzia din muguri de liliac este recomandată bolnavilor de glaucom și diabet. Uleiul eteric din flori, se utilizează extern, în tratamentul artritelor și reumatismului.

Curăță tenul

Florile de liliac sunt frumos parfumate de aceea sunt folosite la realizarea parfumurilor. În scop fitoterapeutic se utilizează scoarța, frunzele, mugurii și florile.

Contribuie la detoxifierea organismului și redă pielii elasticitatea și luminozitatea. Decoctul din frunze fierte în lapte dulce se folosește la curățarea tenului, fiind benefic în cazul pielii iritate, arse de soare, înroșite sau care prezintă pete.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here