Leacuri de la bunici: Ghimbirul

0
211
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

ghimbirulÎn medicina populară se spune că ghimbirul are proprietăți anti-cancerigene. Un studiu efectuat de American Cancer Society a arătat că are anumite efecte în încetinirea sau prevenirea tumorilor. Rezultate și mai concludente au demonstrat că ghimbirul poate combate greața cauzată de chimioterapie.

Ghimbirul sau gingerul, denumit științific Zingiber officinale, este o plantă originară din Asia. Are tulpina neramificată ce poate ajunge până la un metru înălțime. Rădăcinile sale sunt noduroase, au culoarea albicioasă și o textură fibroasă. Datorită gustului acestora, aromat și iute, ghimbirul este considerat mirodenie. Rădăcinile de ghimbir au și o serie de efecte terapeutice, fiind recomandate în cazuri de răceală, indigestie și chiar artrită.

Ghimbirul – compuși constituenți
Rădăcina de ghimbir cuprinde 12% vitamina B6, tot atât magneziu, 9% potasiu, 6% vitamina C, 5% fosfor și 4% zinc. O sută de grame de ghimbir cuprind 80 kcal și 1,7 g de zaharuri. Se consumă sub formă proaspătă, uscat și transformat în pudră, fiert, prăjit, murat, confiat, precum și sub formă de suc obținut prin stoarcerea ghimbirului proaspăt.
Întrebuințări culinare
În bucătărie, ghimbirul poate fi adăugat în diverse amestecuri de legume, inclusiv în salate, ca și condiment în supe ori pește carnea gătită la grătar sau în cuptor. Poate da o notă interesantă oricărui smoothie din banane, căpșuni sau afine. Ghimbirul poate fi marinat în oțet de mere, dacă este tăiat în felii foarte subțiri, apoi lăsat la rece circa 72 de ore.

 

Ghimbirul este o mirodenie extrem de folosită în bucătăria indiană. Una din pastele de bază pentru multe mâncăruri se numește Allam Velluli Mudda și este făcută din ghimbir și usturoi. Pentru efect gastronomic maxim, cele două componente trebuie zdrobite și amestecate proaspete.

Utilizări terapeutice

Pentru uzul medicinal, ghimbirul este folosit, de multe ori, sub formă de ceaiuri. Acestea pot fi doar din ghimbir sau în combinație cu alte plante, precum măceșe, coriandru, mere, flori de hibiscus și coji de lămâi verzi. Consumul de ghimbir întărește sistemul imunitar datorită cantității mari de antioxidanți, iar o ceașcă de ceai de ghimbir băută zilnic poate reduce riscul de accident cerebral vascular datorită substanțelor active ce blochează depozitarea grăsimilor pe artere și reduc nivelul colesterolului rău. În combinație cu cafeaua arabică sau ceaiul verde, ghimbirul poate ajuta în curele de slăbire.

Este inflamator și întărește sistemul imunitar

Ghimbirul are și proprietăți antiinflamatorii, întrucât conține ”gingerol”. Consumul regulat îi ajută pe cei afectați de artrită, fără efecte secundare. În acest sens, un amestec de pudră de ghimbir cu câteva picături de ricin poate fi folosit ca tratament extern, prin masarea zonei dureroase. De altfel, gingerolul, prin efectele stimulative pe care le are, recomandă ghimbirul și ca afrodisiac.

Tratează migrenele și înlătură răul de mișcare

Ceaiul de ghimbir combinat cu scorțișoară poate ameliora durerea de gât. Se pare că planta este benefică și în procesul digestiv. Are dublu efect. Pe de o parte poate crește pofta de mâncare, pe de alta accelerează arderile din organism. Unele surse susțin că ghimbirul este eficient în prevenirea simptomelor răului de mișcare și a răului de mare. Este eficient și în tratamentul naturist al migrenelor.

Gingerul este folosit și în industria parfumurilor, grație uleiului esențial pe care îl conține, dar și în cea a cosmeticelor, loțiunile de corp pe bază de ghimbir oferind suplețe și finețe epidermei.

În general, consumul de ghimbir nu are contra-indicații, dar în cantități exagerate, pe termen lung, poate dăuna celor afectați de ulcer sau celor care au pietre la fiere.

Alte leacuri de la bunici puteți găsi la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here