Crușin – Cunoscut și sub denumirile de crasici, crușei, pasachină sau sălbiș, crușinul este cunoscut din timpuri străvechi pentru acțiunile sale benefice.
De la crușin se recoltează, în scop medicinal, în luna aprilie, scoarța ramurilor tinere, care pe partea interioară este de culoare galben-portocaliu. Pentru ușurarea decojirii, această operație se face în aceeași zi cu recoltarea. Se usucă timp de doi ani după recoltare sau este supusă unei temperaturi de 100 de grade Celsius, timp de o oră, relatează Agerpres.
Nu este indicat în sarcină și alăptare
Atenție însă, utilizat singur, crușinul poate produce dependență intestinală și chiar iritație intestinală, iar scoarța proaspătă este toxică. În perioadele de sarcină și alăptare trebuie evitat consumul acestei plante. Nu este indicat a se folosi în tratarea bolilor la copii.
Scoarța conține glicozide antrachinonice, ca de exemplu glucofrangulozida și frangulozida. Alte substanțe prezente în scoarța de crușin sunt principiile amare, mucilagii, saponine, rășini, sitosterol, flavone și alcaloizi peptidici (frangulina și franganina).
Crușin – Estompează senzația de foame
Medicii susțin că, atunci când este folosită corespunzător, cura de ceai de crușin poate ajuta la hidratarea organismului, la estomparea senzației de foame, precum și la diminuarea efectelor unor boli.
Printre proprietățile crușinului se numără: cea de bun antiinflamator, antiviral, antibacterian și chiar antitumoral. Este un remediu naturist excelent chiar și în tratarea afecțiunilor ficatului.
Curăță organismul de toxine
Crușinul ajută la curățarea organismului de toxine, la reglarea funcțiilor ficatului și implicit, la combaterea riscului de obezitate. Se poate combina cu flori de soc, anghinare și păpădie, iar efectele sunt considerabile.
Scoarța de crușin își găsește utilitatea în fitoterapia constipației și a disfuncțiilor hepato-biliare însoțite de constipație. Băile cu decoct de scoarță au efect purgativ și un rol foarte bun în tratarea hemoroizilor. Substanțele active din crușin sunt eficiente în stimularea secrețiilor biliare și în îmbunătățirea digestiei. Curăță intestinele, distruge viermii intestinali, inhibă dezvoltarea bacteriei helicobacter pylori (responsabilă pentru ulcer, gastrită și alte afecțiuni gastrice).
Crușinul – Vindecă gingivita
Decoctul frecat pe gingii poate vindeca gingivita iar aplicat pe scalp, elimină păduchii. Acneele, eczemele alergice, infecțiile și chiar psoriazisul pot fi combătute cu crușin. Pentru un efect sporit, decoctul de crușin se poate combina cu macerat din trei-frați-pătați.
Descoperă și alte plante bune pentru sănătate.
Ana Grama