Leacuri de la bunici: Broccoli

0
182
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

broccoliBroccoli are o valoare nutritivă și alimentară ridicată și un conținut bogat în glucide, vitamine și săruri minerale. Pe lângă o mare cantitate de vitamina C, conține și vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulație sanguină. Are și fibre solubile și insolubile, care ajută la reducerea valorilor colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemenea, este bogat în vitamina A, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu, fosfor.

Face parte din familia cruciferelor (brasicaceelor), din care fac parte conopida, varza de Bruxelles, guliile, napii și varza. La fel ca și conopida, broccoli este alcătuit din buchețele, dar care la acesta sunt mai răsfirate, mai puțin compacte și ușor desfăcute, de culoare verde. Poate avea, la anumite varietăți, culoarea galbenă sau chiar violet. Originar din estul Mediteranei și Asia Mică, broccoli a fost cultivat în Italia din cele mai vechi timpuri romane și a fost adus în Anglia și America, în anii 1700, potrivit britannica.com, citată de Agerpres.

Previne artrita

Are calitatea de a preveni artrita, o boală degenerativă. Substanța denumită sulforafane blochează distrugerea cartilagiilor deoarece interceptează o moleculă care produce inflamația locală.

Conținutul important de vitamina C face ca 100 de grame de broccoli consumate zilnic în cazul unei răceli să scurteze tipul de manifestare al acesteia. De asemenea, prin vitamina C luptă împotriva radicalilor liberi, încetinind astfel procesul de îmbătrânire al celulelor, deci și a corpului nostru.

Reglează tensiunea arterială

Consumul de broccoli contribuie la reglarea tensiunii arteriale prin cele două minerale conținute în procente însemnate, magneziul și calciul.

Fitonutrienții, care abundă în compoziția sa, diminuează semnificativ riscul de a face diabet, de a suferi de boli cardiovasculare și de cancer. Broccoli este o sursă deosebit de bogată de kaempferol și izotiocianati, ambele fiind fitonutrienți cu proprietăți antiinflamatorii. Conține chiar și cantități semnificative de acizi grași Omega 3, care sunt cunoscuți pentru capacitățile lor antiinflamatorii.

Broccoli este bun pentru mușchi și minte

Bogat în potasiu, asigură buna funcționare a sistemului nervos. În același timp, favorizează și creșterea regulată a masei musculare.

Broccoli combate infecția cu Helicobacter pylori, o bacterie răspunzătoare de riscul crescut de a face cancer gastric. Mai mult, leguma conține indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant și anticancerigen, care s-a dovedit că împiedică dezvoltarea cancerului mamar, de col uterin, de prostată și stimulează funcția hepatică.

Întărește sistemul imunitar

Întărește sistemul imunitar prin doza generoasă de betacaroten pe care o oferă organismului atunci când este consumat. Zincul și seleniul, deși în procente mici, stimulează și ele sistemul imunitar.

Studiile consemnează și faptul că extractul de broccoli aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectele devastatoare ale razelor ultraviolete. În felul acesta, oferă protecție împotriva cancerelor de piele.

Reduce riscul de cancer de colon

Consumul de broccoli poate preveni constipația, menținând un tract digestiv sănătos și reducând riscul de cancer de colon. Studii recente au arătat că fibrele dietetice pot juca un rol însemnat în reglarea sistemului imunitar și în reducerea inflamației.

Broccoli este sărac în calorii, dar duce rapid la saturație și este ideal pentru persoanele supraponderale care vor să slăbească sau pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, ușor, fără să se înfometeze. Sfatul oricărui nutriționist este că ar trebui să-l consumăm cât mai des.

Fiert își pierde multe din proprietăți

Important de știut este faptul că broccoli își păstrează aceste calități dacă este gătit ușor la abur, câteva minute, sau dacă este consumat crud. Produsul fiert își pierde proprietățile.

Partea ușor lemnoasă, adică tulpina, poate fi gătită la abur 3-6 minute. În felul acesta, devine ușor de consumat și oferă fibre de calitate superioară, un ajutor obligatoriu pentru tranzitul intestinal. Este de preferat ca buchețelele tăiate în cubulețe foarte mici să nu fie preparate termic.

Contraindicații

Trebuie să avem în vedere și faptul că pentru cei care iau medicamente pentru subțierea sângelui aportul excesiv de broccoli ar putea interfera cu medicamentele, prin aceasta sporind riscul de a suferi un atac vascular cerebral.

Consumul a mai mult de două căni de broccoli pe zi ar putea să sporească probabilitatea de a face pietre la rinichi.

Descoperă mai multe leacuri de la bunici la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here