Leacuri de la bunici: Alunele de pământ

0
2947

alunele de pământAlunele de pământ – În medicina populară, alunele de pământ sau arahidele erau recomandate pentru calitățile de antiinflamator, afrodiziac și pentru reducerea deficiențelor de coagulare a sângelui.

Arachis hypogaea, denumită popular alunul de pământ, este o plantă leguminoasă, erbacee anuală, care aparține familiei Fabaceae, din care fac parte mazărea și fasolea, fiind originară din America de Sud. Exploratorii spanioli au dus arahidele în Spania și de acolo au fost răspândite pe cuprinsul Asiei și Africii. Alunele de pământ au fost duse în Statele Unite din Africa, fiind transportate pe vasele cu sclavi, scrie Agerpres.

Alunele de pământ cresc foarte repede

Durează între 120 și 160 de zile de la stadiul de sămânță până când planta ajunge la faza de recoltare. Aceasta preferă solurile drenabile ușor, argiloase și are nevoie de mult soare. Înălțimea plantei este între de 30-50 cm. Florile neparfumate au culoarea galbenă cu vinișoare roșii. Sunt de aproximativ 2-5 cm lungime și cresc deasupra solului. După ce se ofilesc își lungesc tulpina, se apleacă spre sol și îl penetrează. Fructul este o păstaie ce conține 1-4 semințe, care se formează și se coc în pământ, potrivit eplante.ro.

Conține în special: grăsimi (aproximativ 50%), proteine (30%), calciu, fosfor, acid folic, fier, zinc, dar și cantități importante de Vitamina A,Vitamina B1, Vitamina B2 Vitamina B3, Vitamina E, Vitamina, F, tanin, niacin și fibre alimentare. Totodată, conține aminoacizi: arginină, cistină, histidină, lizină, betaină, colină.

Nutriționiștii le recomandă

Crude sau prăjite alunele de pământ sunt prelucrate în diverse produse sau sunt folosite ca ingredient în multe bucătării din întreaga lume, fiind deosebit de hrănitoare. Nutriționiștii recomandă consumarea arahidelor în stare crudă, deoarece numai sub această formă calitățile lor nutritive, energetice și medicinale rămân intacte. Uleiul extras din alunele de pământ are, pe lângă proprietăți alimentare, și importante proprietăți medicinale. Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice, antisclerogenice.

Consumul de arahide impulsionează activitatea ficatului și a bilei și poate reduce cu până la 25% riscul formării calculilor biliari.

Combat îmbătrânirea țesuturilor

În cercetările efectuate a fost evidențiată, de asemenea, contribuția compușilor din arahide la combaterea îmbătrânirii țesuturilor. Zincul din conținutul lor este important pentru dezvoltarea proteinelor și pentru regenerarea țesuturilor. Vitamina B3, aflată în compoziția acestora, joacă un rol important în funcționarea sistemului nostru nervos și în menținerea sănătății pielii.

Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent și cu bune rezultate în situații de surmenaj intelectual, în oboseala fizică accentuată, în creșterea imunității, în menținerea sănătății ochilor, a țesutului nervos și a digestiei, în facilitatea tranzitului intestinal.

Diminuează nivelul de colesterol rău

Prin diminuarea nivelului de colesterol rău din sânge, alunele de pământ îmbunătățesc circulația sanguină spre inimă, astfel diminuând riscul de boli cardiovasculare. Vitamina E este un antioxidant puternic care ajută în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului. Fitosteroli din compoziția lor ajută și ei în prevenirea cancerului.

Persoanele care consumă arahide riscă mult mai puțin să se îmbolnăvească de Alzheimer. Consumându-le, fluxul de sânge din creier se îmbunătățește, iar grăsimile monosaturate mențin o stare bună de sănătate a creierului.

Factor de calmare

Alunele de pământ sunt cunoscute și ca un factor de calmare și reechilibrare a activității rinichilor.

Consumul arahidelor este bun și pentru sănătatea oaselor, deoarece ele conțin o mare cantitate de calciu, care joacă un rol important în dezvoltarea oaselor.

Combat depresia

Depresia poate fi și ea combătută prin consumul de arahide în cantități moderate. Grație triptofanului, organismul va produce mai multă serotonină, un hormon al bunei dispoziții.

Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind, astfel, la profilaxia unor maladii cardiovasculare, dar și pentru efectul laxativ.

Consumul arahidelor este interzis persoanelor cu diverse afecțiuni mai grave ale ficatului sau celor alergice.

Descoperă mai multe leacuri de la bunici la rubrica Sănătate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.