Lăzile de zestre, în concurs la Târgul de fete de la Cotenița

0
367
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

lada-zestre-2Lăzi de zestre cu ii, prosoape, țesături decorative și costume tradiționale vor fi expuse, vineri, la “Târgul de fete de la Cotenița”, sărbătoare ce are loc anual în comuna Coteana din județul Olt.

Târgul de fete de la Cotenița păstrează elemente din tradiționalul târg de mirese ce se organiza în localitate în perioada de mijloc a secolului trecut și se încurajează în acest mod păstrarea și cunoașterea tradițiilor locale, a portului popular specific, a lăzilor de zestre.

Sărbătoarea începe vineri dimineața, pe stadionul din comună, cu meciuri de fotbal între echipele din Coteana, Brebeni, Ipoești și Vâlcele.

După-amiaza, fete îmbrăcate în haine tradiționale de sărbătoare specifice mireselor vor fi plimbate prin comună, cu calești împodobite de sărbătoare, prilej de etalare a ținutelor și a obiectelor adunate în lăzile de zestre.

Tinerele care vor defila în costume populare vor fi înscrise în concursul pentru cea mai frumoasă fată, cu cea mai bogată ladă de zestre și cel mai frumos port popular. Vor fi premiate lăzile de zestre cu un conținut cât mai bogat. În lăzile de zestre pot fi puse ii, prosoape lucrate manual, cojoace, țesături decorative etc. Pentru desemnarea câștigătoarei, concurentele vor răspunde unor întrebări privind obiectele de vestimentație, istoria pieselor de port popular, semnificația lor, istoricul sărbătorii și vor încerca să demonstreze că au și talent artistic, prin muzică și dansuri..

După stabilirea locului pe podium pentru participantele la concursul de lăzi de zestre, urmează o petrecere câmpenească cu muzică populară. Pe scena festivalului vor evolua ansamblurile “Cotenița” din Coteana, “Rândunica” din Vâlcele, “Dorofeiul” din Nicolae Titulescu, “Hora” și “Bujorelul” din Drăgănești-Olt.

Istoria “Târgului de fete” de la Coteana începe imediat după al doilea război mondial, când se numea târgul mireselor, eveniment ce coincidea cu încheierea secerișului, prilej de sărbătoare pentru localnici, dar și pentru a se întâlni sătenii din mai multe comune și uneori a discuta despre căsătorii.

“La această sărbătoare băieții și fetele din comunele din jur veneau la Coteana și era astfel o ocazie bună pentru a cunoaște și alte fete și alți băieți decât pe cei din satul lor, băieții observau și lăzile de zestre ale fetelor pentru a afla cât sunt de îndemânatice și pricepute, iar competiția între localități era foarte serioasă. După 1965 sărbătoarea s-a mai desfășurat, dar nu cu regularitate, în anii 1978 — 1979 a fost mutată în altă parte, ulterior s-a schimbat data de manifestare și din 1995 s-a desfășurat anual pe data de 15 august”, potrivit etnografului Claudia Balaș.

Sătenii veneau până în anii 1970 la târgul de fete însoțiți de tarafuri de lăutari și cu lada de zestre a fetelor de măritat.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este prilej de sărbătoare și în alte 11 localități din județul Olt unde se organizează petreceri câmpenești și bâlciuri anuale.

De asemenea, lăcașurile de cult din județ sunt vineri în sărbătoare, mai ales că 73 dintre cele 400 de biserici din Olt și Mănăstirile Streahareți și Mâinești au hramul Adormirea Maicii Domnului.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here