Laureatul Premiului Nobel pentru literatură, Imre Kertesz, vine în România

0
218

kerteszimreLaureatul Premiului Nobel pentru literatură, scriitorul Imre Kertesz, va primi în această săptămână titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Petru Maior (UPM) din Târgu Mureş, în cadrul unei ceremonii care urmează să fie organizată la Academia Maghiară de Ştiinţe din Budapesta, a anunţat decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere a UPM, Iulian Boldea.

Ceremonia de la Academia Maghiară de Ştiinţe din Budapesta, în care scriitorului Imre Kertesz i se va înmâna Diploma de Doctor Honoris Causa şi Medalia Universităţii Petru Maior, este anunţată pentru vineri, ora 12.00, iar la aceasta vor fi prezenţi academicieni, ambasadori, personalităţi ale vieţii literare, ştiinţifice şi universitare din Ungaria, România, Germania şi Austria.

„Acordându-i distincţia de Doctor Honoris Causa scriitorului Imre Kertesz, remarcabil om de cultură, conştiinţă a epocii noastre, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, prestigioasă personalitate a culturii şi literaturii universale, UPM Târgu Mureş exprimă înalta apreciere a unei opere de remarcabilă profunzime şi complexitate, de amplă rezonanţă internaţională. Faptul că scriitorul de renume mondial Imre Kertész a acceptat să facă parte din comunitatea academică a Universităţii Petru Maior din Târgu Mureş reprezintă, în egală măsură, o onoare şi o responsabilitate morală pentru cadrele didactice şi studenţii acestei universităţi cu un profil complex, distinct şi distins în sistemul învăţământului superior românesc”, a spus Iulian Boldea, citat de Agerpres.

Scurtă biografie

Imre Kertesz s-a născut la 9 noiembrie 1929 la Budapesta, într-o familie de origine evreiască, mama sa fiind originară din judeţul Cluj. A fost deportat, la vârsta de 14 ani, în lagărul de concentrare de la Auschwitz, apoi la Buchenwald, unde şi-a pierdut mai mulţi membri ai familiei. A fost eliberat în 1945.

Întors la Budapesta, Imre Kertesz îşi continuă liceul, în 1948 îşi dă bacalaureatul şi începe să lucreze ca jurnalist, până când, în urma unor disensiuni cu conducerea publicaţiilor la care era angajat, este concediat.

Timp de doi ani este muncitor, iar din 1953 îmbrăţişează cariera de scriitor şi traducător, timp în care publică peste numeroase romane şi cărţi de proză scurtă, însă meritele sale încep să fie recunoscute abia după 1989.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.