Lansare de carte: “Pro Patrimonio. Studii de artă veche românească”, în ediţie de lux

0
199

Lansare-Pro-PatrimonioVolumul “Pro Patrimonio. Studii de artă veche românească”, semnat de istoricul de artă, prof. Victor Simion, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române, a fost lansat vineri la Muzeul Naţional de Istorie a României.

“Lansarea acestei cărţi este o ocazie pentru noi să celebrăm viaţa unui om care şi-a dedicat-o patrimoniului, este vorba de profesorul Victor Simion, un mare specialist în adânc cunoscător al artei medievale româneşti şi a curentelor artistice contemporane. Volumul pe care îl prezentăm reuneşte o serie de studii şi articole apărute vreme de câteva decenii în mai multe publicaţii de specialitate”, a declarat dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie, citat de Agerpres.

Volumul, tipărit într-o ediţie de lux, în excelente condiţii grafice şi de calitate, cuprinde – în cele 280 de pagini -, o selecţie de studii şi cercetări publicate de autor în revistele de specialitate între anii 1975-2011 cu referire la arta veche românească (arhitectură, pictură, sculptură, broderii, metale preţioase ş.a.m.d.), informează Muzeul Naţional de Istorie a României.

Grupate în 5 capitole distincte: „Din tezaurele artei noastre religioase”, ”Contribuţii la studiul artei vechi din Ţara Românească”,”Contribuţii la studiul artei vechi din Moldova”, „Din relaţiile artistice ale Ţărilor Ronâne” şi „Fişe pentru o istorie a argintăriei vechi româneşti”, cele 30 de studii sunt bogat ilustrate cu imagini color şi alb-negru şi cuprind informaţii care au contribuit la identificarea de autori, meşteri, la modificări de datare a unor monumente sau bunuri culturale, la reconsiderarea unor realizări în domeniul arhitecturii sau al picturii monumentale ş.a.m.d., precum şi referiri la marile epoci de cultură veche românească (Neagoe Basarab, Matei Basarab, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu), fiind, astfel, de un real interes pentru cei ce studiază arta veche românească.

“Volumul cuprinde 26 de studii publicate în parte în reviste ale bisericii, în parte în reviste de istorie a artei, 26 din multele studii dedicate acestui capitol fundamental al culturii şi civilizaţiei româneşti. Ele au un numit comun, şi anume preocuparea pentru argintăria medievală românească produsă de începuturile culturii româneşti şi epoca ieromonahului Nicodim de la Tismana şi până în epoca medievală târzie, deşi nu este singura tema”, a spus pr. prof. univ. dr. Varlaam Ploieşteanul, vicar patriarhal.

El a precizat că autorul “aduce contribuţii notabile faţă de predecesorii care au studiat aceleaşi teme şi în special în domeniul datării anumitor opere şi al identificării autorilor”.

Conf. univ. dr. Ioan Opriş de la Universitatea Bucureşti a apreciat că volumul reprezintă “o sinteză de care avem nevoie şi pe care nu ar fi avut cine altcineva să o facă”.

Prof. Victor Simion, consilier consultant al Patriarhiei Române, autorul volumului, a declarat că este bucuros că a reuşit să realizeze această sinteză şi a afirmat că “lucrarea a apărut cu binecuvântarea Patriarhului Daniel”, lucru pe care l-a specificat şi în pagina de gardă a cărţii.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here