Laguna Albastră a Transilvaniei

0
1680

laguna-albastra2

Laguna Albastră a Transilvaniei…

La numai 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, departe de forfota oraşului, există un loc cu totul aparte, nemaiîntâlnit niciunde în România. Este vorba de un lac natural apărut recent, iar spectaculozitatea sa este dată de frumuseţea culorii de un albastru precum cerul.

Laguna Albastră, aşa cum a fost denumit lacul, este străjuită de pietre calcaroase gălbui şi tufişuri de papură de un verde crud, ceea ce îi conferă locului un aspect deosebit.

Laguna Albastră se află în imediata apropiere a comunei clujene Aghireşu, înconjurată fiind de dune uriaşe de nisip.

O imagine rară a format aici natura, care a fost atât de darnică cu ţara noastră. Locul pare parcă desprins din Paradis, culorile curcubeului s-au adunat aici toate tocmai pentru a construi o imagine cu totul deosebită.

Localnicii îi spun pe bună dreptate Laguna Albastră.

S-a format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu. Această mină a fost inundată de izvoarele subterane care au pătruns prin pânza freatică fragilă a caolinului. Totodată, în aceste gropi excavate s-au adunat apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat şi el de şiroaiele de ploaie. Aşa s-a născut minunatul lac.

Laguna-Albastra-500x360Aici, marele stăpân este nisipul, care te duce cu gândul la deşertul din Sahara.

Nisipul şi frumuseţea vie a apei Lagunei Albastre te face să-ţi imaginezi apele Mării Mediterane, de un albastru pur şi limpede. O combinaţie cu totul aparte, am putea zice. Pe malul lacului a crescut din loc în loc şi stufăriş, parcă tocmai pentru a mai însufleţi peisajul.

Laguna Albastră este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului. Cândva, în apa viu colorată ce seamănă foarte bine cu apele Mediteranei, până în anii ’90 se găseau peşti. În anul 1995, balta a secat din cauza unor lucrări. Din fericire, însă, apa s-a adunat din nou, păstrându-şi farmecul şi culoarea azurie şi neobişnuită.

În prezent, obiectivele turistice din zonă nu sunt puse în valoare şi nici nu sunt incluse în traseele turistice, cu excepţia Cabanei Leghia şi a Taberei de elevi Leghia. Printre aceste obiective turistice se numără şi Laguna Albastră, iar motivul nepromovării îl reprezintă infrastructura de transport care nu permite un acces uşor către aceste obiective.

laguna-albastra-1Primul obstacol pentru turişti este inexistenţa unui indicator care să îndrume către minunatul lac.

O problemă dificilă este şi drumul pe care se circulă extrem de greu, deoarece este plin de gropi şi şanţuri. Dacă odinioară aici zăcea o mină de caolin, astăzi zona aceasta deosebită ar putea fi o mină de aur pentru turism, dar nimeni nu se încumetă să o exploateze, din păcate.

Cei care se încumetă să exploreze acest loc deosebit pot ajunge aici pe două trasee: Cluj-Napoca – Baciu – Gârbău – Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Căpuş – Gârbău – Aghireş Fabrici. Din Aghireş Fabrici, mai exact, din centru, mergeţi pe drumul de lângă clădirea BRD tot înainte şi treceţi peste calea ferată.

După care, ţineţi drumul drept aproximativ 4 kilometri şi ajungeţi la dealurile de steril, unde trebuie să vă lăsaţi maşina. Mai aveţi de mers pe jos aproximativ 300-400 de metri.

De asemenea, să aveţi în vedere că în zona lacului nu există niciun chioşc, aşadar nu se poate cumpăra nici măcar o sticlă de apă. De asemenea, localnicii pot fi cei mai buni ghizi care să-i îndrume pe turiştii dornici să ajungă la Laguna Albastră.

Sursa: ilovetransylvania.eu

V-ar putea interesa şi următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.