Lacurile Plitvice din Croația – Cel mai frumos loc din Europa – Patrimoniul UNESCO

0
556

Lacurile PlitviceLacurile Plitvice – Croația – Un loc de văzut măcar o dată-n viață – Natura în splendoare

Lacurile Plitvice, aflate în Alpii Dinarici ai Croației, sunt considerate una dintre cele mai spectaculoase minuni naturale ale Europei. Zona de atracție este compusă din șaisprezece lacuri frumos colorate, interconectate natural și terasate. Fascinantele culori ale apei se schimbă constant după strălucirea soarelui și după cantitatea de minerale din apă. Apa este viu colorată în azuriu, albastru și turcoaz. Pe fiecare terasă, apa clară țâșnește prin multitudinea de găuri din rocile poroase și se prelinge peste margine în lacul de dedesubt, formând o cascadă. Peisajul îți taie respirația și îți mângâie privirea. „Natura este arta lui Dumnezeu cel Veșnic”. Definiția lui Dante Aligheri nu-și poate găsi un loc mai relevant pentru confirmare.

Lacurile Plitvice

Hidrogeologia Lacurilor Plitvice

Aceste forme de relief cu aspect de treaptă, terasele, sunt alcătuite din travertin, o substanță cu aspect de rocă, ce se compune din sedimente calcaroase depozitate de râurile montane amestecate cu alge și mușchi. După ce se întărește, travertinul se adună în straturi peste vegetație și o pietrifică, dând naștere unor forme stranii. Barierele de travertin de la Lacurile Plitvice sunt atât de groase încât au format barajele naturale care au creat lacurile.

Lacurile Plitvice nu sunt foarte adânci, de unde și denumirea lor, cuvântul plitvak în croată însemnând „superficial”, „puțin adânc”. Lacurile se întind pe 8 km și acoperă o suprafață de 2 km2 (zonă protejată). Zona care poate fi vizitată este mai mică decât suprafața totală. Sunt două grupuri separate. Douăsprezece din cele șaisprezece lacuri sunt situate în partea superioară a văii din pădurile Alpilor Dinarici. Ele formează Veliki Slap (Marea Cascadă) care se scurge într-un canion adânc, aflat la 70 m dedesubt. Sunt numite și „lacurile superioare”. În canion se găsesc și restul de patru lacuri, numite „lacurile inferioare”, care formează râul Korana, râu carstic, lung de 134 km.

Lacurile Plitvice

Lacurile Plitvice CroațiaLacurile Plitvice – Cel mai frumos loc din Europa

Parcul Național Lacurile Plitvice este cel mai mare parc național din Croația și a fost înființat în 1949. Este considerat cel mai atrăgător loc din Europa și figurează în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este unul dintre primele situri naturale din lista UNESCO. Frumusețea sa este incontestabilă, printre atracții intrând și o varietate de plante, animale și păsări, care îi completează splendoarea.
Este un loc care merită vizitat în orice anotimp, dar natura se arată în toată bogăția și diversitatea ei în anotimpurile calde. Te va captiva și te va cuceri. Pe lângă fotografiile din albumul de amintiri, la ieșire există spații cu suveniruri pentru colecția personală și pentru prieteni. Pentru găzduire există pensiuni primitoare. Este un punct turistic vizitat anual de milioane de turiști.
Poți ajunge cu ușurință pe traseul Zagreb-Dalmația (avion până la Zagreb și 140 km cu mașina până în Dalmația).

Călătorii minunate!

Te invit să citești și despre Pădurea Cedrii lui Dumnezeu.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.