Lacurile lumii… știați că?

0
203
LacurilePotrivit unor studii recente, ţărmurile lacurilor din întreaga lume măsoară de 250 de ori lungimea ecuatorului.

Prin intermediul diversității lor, lacurile rămân în mintea noastră ca fiind o resursă naturală misterioasă. În cele ce urmează vom relata câteva aspecte surprinzătoare despre lacurile din întreaga lume.

Conform http://www.descopera.ro, „pe Pământ  există 117 milioane de lacuri care acoperă circa 3,7% din suprafaţa continental; în acest calcul nu au fost luate în considerare Antarctica, Groenlanda şi Marea Capsică; în jur de 90 de milioane dintre aceste lacuri sunt mai mici decât două terenuri de fotbal la un loc, respectiv au între 0,2 şi un hectar”.

Canada, Rusia, Alaska, Suedia și Finlanda se numără printre țările ce găzduiesc majoritatea lacurilor din întreaga lume. Adunate, ţărmurile lacurilor măsoară de 250 de ori lungimea ecuatorului. Ecuatorul are 11.756 de kilometri.

De asemenea, un număr impresionant de lacuri se găsea și în țările tropicale.

Unele voci cataloghează țările nordice ca fiind mai bogate din acest punct de vedere; asta fiindcă suprafaţa de pământ este mai mare în emisfera nordică decât în cea sudică.

Dar, majoritatea lacurilor erau situate la o altitudine scăzută. Aproximativ 85% dintre acestea sunt la cel mult 500 de metri deasupra nivelului mărilor.

Potrivit http://www.ziarelive.ro, „există două explicaţii pentru acest lucru. În primul rând, relieful muntos restrânge suprafaţa lacurilor şi în al doilea rând, statele în care se află cele mai multe lacuri au fost aplatizate de gheţari în timpul ultimei ere glaciare”.

Se spune că lacurile apar și dispar constant. De pildă, un lac nou a apărut brusc, în Tunisia, în august 2014, fie ca urmare a acumulării apei de la ploaie, fie ca urmare a unei eliberări bruşte a unor ape subterane.

Mai mult, în regiunile permafrost din Rusia şi Alaska lacurile mici se usucă din cauza temperaturilor ridicate, iar în Mongolia, circa 100 de lacuri au dispărut în anii 2000 ca urmare a secetei şi a nevoii de irigare.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.