Lacul Baikal, la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani

0
895

831675__heart-of-lake-baikal_p

Lacul Baikal, la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani

Lacul Baikal, cel mai mare rezervor de apă dulce al planetei, a ajuns marți la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani. S-a întâmplat acest lucru din cauza secetei și a drenajului excesiv, potrivit militanților ecologiști, scrie AFP. Lacul conține aproximativ 20% din totalul rezervelor de apă dulce ale planetei, conform Agerpres.

„Nivelul actual este cel mai scăzut din ultimii 60 de ani”, a declarat Iuri Safianov, ministrul resurselor naturale din republica Buriatia. Buriatia este una din cele două regiuni învecinate ale lacului Baikal.

În prezent nivelul actual nu depășește decât cu opt centimetri nivelul minim de 456 metri față de nivelul mării, a mai adăugat Safianov.

 Penurie de apă

Departamentul ministerului rus pentru situații de urgență din republica Buriatia a anunțat  că „intră în stare de alertă”. Decizia privește supravegherea cu aprovizionarea de apă a comunităților învecinate. Regiunea riscă să fie afectată de o penurie de apă.

Organizațiile pentru protejarea mediului acuză industria locală pentru crearea acestei situații. Este vorba în special societatea hidroelectrică Irkutskenergo. Instituția a abuzat de resursele lacului instalând o hidrocentrală pe râul Angara. Acesta este singurul râu care izvorăște din Baikal.

Avertisment privind nivelul apei

„În fiecare an industria locală a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate”, a spus Alexandr Kolotov, de la „Râuri fără Frontiere”. Grupul reunește asociații ecologiste chineze, ruse, mongole și americane.

În 2014, nivelul lacului era deja redus și toată lumea aștepta să fie un an ploios, însă seceta a redus și mai mult nivelul lacului. Avertismentul vine de la Arkadi Ivanov, responsabilul programului Baikal din cadrul Greenpeace.

Aflat în sudul Siberiei, lacul Baikal este cel mai adânc lac din lume și habitatul a peste 1.700 de specii de plante și animale. Dintre acestea peste două treimi nu se regăsesc nicăieri pe glob.

În 1996, lacul Baikal a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.