La mulți ani, Nadia Comăneci!

0
229
Astăzi, pe 12 noiembrie, prima gimnastă de 10 a lumii si totodată cea mai bună din istorie, împlinește azi 52 de ani.

Pe 12 noiembrie 1961 s-a nascut gimnasta romanca Nadia Comaneci, o adevarata legenda asportului international, care a intrat in istorie ca prima gimnasta care a fost notata cu 10, evenimentul avand loc la Jocurile Olimpice din 1976.

Tot atunci, Nadia Comaneci a primit alte 6 note de 10. Ea a castigat 3 medalii de aur, una de argint si una de bronz.

Nadia Comaneci s-a nascut in Onesti. Ea a inceput sa practice gimnastica de la 6 ani, ulterior a fost inclusa in lotul national. Apoi a inceput sa fie antrenata de Bela si Marta Karoly. La 13 ani a inregistrat primul succes international, la Campionatele Europene de Gimnastica din Norvegia. Ea a castigat 3 medalii de aur si una de argint.

Un an mai tarziu, Associated Press a numit-o “Sportiva anului” ca urmare a titlurilor obtinute in toate competitiile. De altfel, Nadia a fost cea mai tanara cistigatoare a titlului olimpic, precum si prima gimnasta care a castigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European.

Nadia Comaneci a fugit din tara si s-a stabilit in Statele Unite.

In total, a adunat 18 medalii din aur la Olimpiada, campionatele mondiale si cele europene si alte 10 din argint si bronz. S-a retras din activitate in 1984. A activat apoi in Federatia Romana de Gimnastica, contribuind la antrenarea lotului femin de junioare. Inainte cu o luna de izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989, Nadia Comaneci a fugit din tara si s-a stabilit in Statele Unite.

S-a casatorit in 1989 cu gimnastul american Bart Conner. In prezent este presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica si al Comitetului Olimpic Roman, si membra in alte foruri internationale.

Sursa:  de-femei.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.