”La bursa adevărului”, de Lidia Stăniloae – Cuvânt înainte

0
81

”La bursa adevărului”, de Lidia Stăniloae – Cuvânt înainte

Fără perspectivă religioasă, transcendentală, societatea secularizată este preponderent individualistă, narcisistă şi autosuficientă. Studii recente au relevat că societatea umană contemporană este cea mai narcisistă din întreaga istorie a umanităţii.

De fapt, aceasta nu mai caută chipul lui Dumnezeu din om, nici lumina din icoanele sfinţilor, deoarece imaginea mediatică a eu-lui narcisist a înlocuit orice icoană sfântă. Individualismul extrem al omului secularizat se exprimă uneori chiar în suicid, sau în căutarea a tot ceea ce ucide transcendenţa printr-un substitut al ei, cum ar fi drogurile, ezoterismul, paroxismul plăcerilor exotice ş.a. într-un mod paradoxal, omul secularizat caută Infinitul în lucrurile finite, cu o pasiune nelimitată, după expresia lui M. Blondel.

Societatea secularizată, în care omul a devenit singura măsură a existenţei, este fie indiferentă sau nihilistă, fie ostilă vieţii religioase; acest umanism autosuficient şi individualist suferă în tăcere de un mare deficit de transcendenţă şi interioritate, care afectează şi degradează societatea de azi.

Asemenea aspecte dramatice ale lumii secularizate de azi sunt analizate şi de către doamna Lidia Stăniloae, fiica marelui teolog român Preotul profesor Dumitru Stăniloae, în volumul de faţă, care reuneşte mai multe articole publicate, în special, în săptămânalul Lumina de Duminică al Patriarhiei Române.

Criticând derapajele sociale de azi, întâlnite atât în societatea românească, cât şi în cea europeană occidentală, dar nu numai, plecând de la fenomene cu caracter general, autoarea coboară de fiecare dată, prin exemple singulare, la împrejurările concrete ale vieţii.

Astfel, propune modele luminoase din istoria noastră recentă (părintele Paisie de la Sihla, părintele Dometie de la Râmeţ ş.a.), îndeamnă la practicarea virtuţilor creştine (modestia, curajul, onestitatea, îngăduinţa faţă de aproapele), păstrându-ne şi afirmându-ne identitatea românească.

Toate acestea sunt prezentate ca alternativă la progresul agresiv şi secularizant care presează ritmul vieţii cotidiene, la cultura provizoratului, a superficialităţii în genere, cu scopul de-a orienta pe cititor spre perspectiva vieţii de comuniune cu Dumnezeu ca izvor de pace şi bucurie, dar şi de sfinţire şi umanizare profundă.

Trăim într-o civilizaţie a tehnicii şi electronicii care adesea îl stresează pe om într-atât de mult încât acesta nu se mai poate ruga. Iar aceasta este o mare pagubă, deoarece rugăciunea, ca relaţie vie a omului cu Dumnezeu, este şi o lucrare eficientă în lupta contra stresului, în special rugăciunea ritmică şi constantă, numită rugăciunea lui Iisus sau a inimii. Slujbele liturgice aduc şi ele multă pace interioară şi bucurie.

Ecteniile lor sunt asemenea unor unde de balsam care vindecă rănile vieţii agitate şi slăbite, întărindu-o cu un spor de viaţă duhovnicească.

După rugăciune profundă, chipurile oamenilor nu mai sunt crispate, tristeţea şi stresul lasă loc luminii şi bucuriei, pe care oamenii le poartă apoi în suflet. Aceasta este pacea lui Hristos care străluceşte în sufletele şi pe feţele celor care se roagă în biserică şi acasă.

Astăzi, creştinul luptător şi misionar trebuie să îşi intensifice viaţa spirituală în mijlocul familiei şi al comunităţii bisericeşti mai ales prin practicarea spovedaniei şi a împărtăşirii euharistice.

Iar trăirea duhovnicească intensă ajută misiunii creştine în societatea secularizată prin mărturie şi faptă, prin curaj şi înţelepciune, fără fanatism, dar cu fidelitate constantă, aducând în viaţa oamenilor bucuria întâlnirii lor cu Dumnezeu, Izvorul bucuriei veşnice.

Felicităm pe Doamna Lidia Stăniloae pentru lucrarea sa misionară şi binecuvântăm, cu bucurie, publicarea acestui volum la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, având speranţa că el va trezi în sufletul cititorilor dorinţa de-a căuta şi cultiva valorile eterne ale credinţei creştin-ortodoxe, ca arvună a luminii, păcii şi fericirii din împărăţia Preasfintei Treimi.

+ DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

La bursa adevărului, de Lidia Stăniloae

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.