Konrad Zuse, pionierul informaticii

0
563

Konrad ZuseCercetătorul Konrad Zuse, inventator şi pionier al informaticii; a inventat primul program de calculator s-a născut la Berlin, la 22 iunie 1910. A urmat cursurile Humanistisches Gymnasium, la Braunsberg. A absolvit Şcoala Superioară Tehnică Berlin-Charlottenburg (1927) şi şi-a început cariera ca inginer în industria transporturilor aeriene, la Henschel Aircraft Company.

Munca sa implica o mulţime de calcule, fapt care l-a îndemnat să descopere metode care să-i uşureze povara. În 1937, a pus în funcţiune, în apartamentul său din Berlin, primul calculator cu componente mecanice intitulat Z1, un model primitiv de computer digital, relatează Agerpres.

Dorinţa lui Konrad Zuse de a dezvolta un computer performant a fost satisfăcută de modelul Z3, în 1941, dotat cu 2.600 relee electromecanice (ambele având însă aceeaşi structură logică, cu unităţi separate de memorie şi procesare, executând şi operaţii cu virgulă mobilă, cu program înmagazinat pe bandă perforată). Z3, cu o capacitate de 63 de cuvinte, avea multe dintre caracteristicile calculatoarelor moderne, exceptând abilitatea de a înmagazina programul de memorie la un loc cu datele. Putea efectua adunări, scăderi, înmulţiri, împărţiri, dar şi extragerea de rădăcini, ridicări la pătrat sau la puterea a treia.

În 1942, Konrad Zuse a început lucrul la un alt calculator, Z4, pe care l-a finalizat în 1950, în Elveţia.

Noul model care includea multe din elementele lui Z3, avea o capacitate de memorie de 32 de biţi şi 1 024 cuvinte, precum şi un ecran de citire a datelor. În 1949 şi-a înfiinţat propria companie, „Zuse KG”, prima companie de construire a computerelor din Germania.

A cerut sprijin material de la guvern, dar apelurile sale nu au avut ecou. Konrad Zuse a definit, în lucrarea „Plankalkül” (1946), primul limbaj de programare algoritmic. În 1969, a semnat un contract de exclusivitate cu Siemens AG. A fost distins cu numeroase premii şi medalii, dintre care amintim Premiul Universităţii Tehnice din Berlin (1956); medalia Werner a Companiei Siemens (1965); Premiul memorial Harry Goode şi Premiul Stibitz (1965). A murit la 3 decembrie 1995.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.