Catehizarea este slujba de a învăța pe altul adevărurile de credință și morală evanghelică
Ne-am aflat și astăzi printre copiii din Tabăra de creație ”Aripi de înger” din Săvinești care ne-au întâmpinat, iarăși, cu veselia specifică vârstei. Așezați în careu, după momentul de rugăciune, doamna directoare a taberei, Oboroceanu Elena, împreună cu părintele Mihai Meraru, de la parohia Dragomireşti, Protopopiatul Piatra Neamţ, au organizat o activitate catehetică adresată copiilor de la toate grupele.
Ținând cont de titlul taberei, precum și de hramul parohiei ”Sfinții Voievozi” unde este preot paroh părintele Petru Munteanu, coordonatorul acestei tabere, copiii au fost întrebați cine sunt Sfinții Voievozi? Cum se traduc cele două nume de sfinți? Când îi sărbătorește biserica pe cei doi arhangheli? Dintre toate răspunsurile primite, Lăcrămioara Lupașcu a oferit cele mai multe și exacte detalii, drept pentru care a primit, ca premiu, un album foto.
În continuare, părintele Mihai Meraru a dezvoltat tema începută, oferindu-le copiilor mai multe informații despre Sfinții Arhangheli, semnificația numelor lor și cum sunt reprezentați în sfintele icoane.
Reîntorși în clase, tot sub îndrumarea părintelui Mihai Meraru, participantii Taberei de creație ”Aripi de înger” au aflat că tot ceea ce este pictat pe o iconă trebuie să relateze cu exactitate cuvintele Sfintei Scripturi.
Copiii au învățat că icoana nu este un ornament, un tablou sau o simplă reprezentare figurativă, ci o comunicare vizuală a realităţii invizibile divine, manifestată în timp şi spaţiu. Icoana nu este portretul unei persoane care a fost, ci este portretul sau reprezentarea unei persoane în Împărăţia lui Dumnezeu.
Părintele Mihai Meraru le-a prezentat copiilor mai multe icoane, de importanță praznicală, oferindu-le informații despre semnificația elementelor icoanelor (Nașterea Maicii Domnului, Intrarea Maicii Domnului în biserică, Buna Vestire, Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, icoana Sfintei Învieri, icoana Înălțarii Domnului la cer, Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sfânta Parascheva).
De asemenea, împreună cu doamna profesoară de muzică Silvia Vais, copii au repetat imnul taberei, pe care îl vor intona în ultima zi, când vor putea să admire și lucrările artistice vernisate într-o expoziție ce va avea loc pe data de 26 august în cadrul festivității de premiere.
Redacția Jurnal Spiritual
[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]