Judecarea și răstignirea lui Iisus

0
1058

Din grădina Ghetsimani, Domnul nostru Iisus Hristos a fost dus, spre judecare, înaintea arhiereilor Anna și  Caiafa. Aceia erau oameni răi și voiau moartea lui Iisus Ca să-l judece, ei au căutat mărturii mincinoase împotriva Domnului. Asemenea mărturii s-au şi găsit îndată, fiindcă şi atunci trăiau mulţi duşmani de-ai lui Dumnezeu şi de-ai dreptăţii.

Ecce-Homo-Iisus-la-PilatÎnaintea lui Caiafa şi a altor judecători, Iisus a arătat că este Fiul lui Dumnezeu. Duşmanii Lui s-au mâniat tocmai pentru aceasta şi au zis:”Acesta a hulit pe Dumnezeu. Ce ne mai trebuieşte altă mărturie? Vinovat este morţii!” Atunci mulţi din cei care se aflau acolo l-au scuipat pe Iisus în faţă, l-au lovit cu pumnii şi l-au pălmuit, zicând:

„Prooroceşte-ne nouă, Hristoase, cine este cel care te-a lovit?”

Domnul a răbdat, pentru noi, scuipările, bătăile şi palmele, în tăcere.

De la Caiafa, Domnul nostru Iisus Hristos a fost dus la Pilat.  În acea vreme, Pilat era mai mare peste treburile ţării  şi numai cu învoirea lui putea să fie dat cineva morţii. Iudeii l-au arătat pe Domnul ca făcător de rele şi ca duşman al Cezarului.

Atunci  Pilat le-a zis: „Luaţi-l voi şi judecaţi-l după legea voastră”.

„Dar nouă nu ne este iertat să omorâm pe nimeni”, au răspuns ei.

Auzind aceasta, Pilat l-a cercetat pe Iisus. El nu i-a găsit însă nicio vină şi voia să-l sloboadă. Ura Iudeilor a crescut atunci fără seamăn şi toţi au început să strige: „Răstigneşte-l! Răstigneşte-l!” Ca să nu se facă răscoală şi mai mare, Pilat l-a dat pe Iisus în mâna ostaşilor. Aceştia l-au dezbrăcat de haine, l-au legat de un stâlp şi l-au bătut crunt cu bicele. Unii i-au pus cunună de spini pe cap, iar în mână i-au dat un băţ de trestie. Mulţiîl loveau chiar şi cu palmele şi îl scuipau cu neruşinare, zicând: „Bucură-te, împărate al Iudeilor!”

Dar Pilat înţelegea că Iisus nu avea nicio vină. De aceea el se spălă pe mâini, în faţa tuturor, şi zise: „Nevinovat sunt de sângele acestui drept; voi veţi vedea!”

„Sângele lui asupra noastră şi asupra fiilor noştri! Răstignește-l!” au răspuns Iudeii.

Astfel fiind, Pilat l-a dat pe Iisus să se răstignească.

Acestea s-au întâmplat în Joia sfintelor Patimi.

A doua zi, adică Vineri, lui Iisus i s-a dat o cruce grea. El a trebuit să o poarte spre muntele Golgota. Domnul cădea adesea sub povara crucii şi, în loc să-l ajute, mulţimea celor răi şi ostaşii îl loveau şi îl scuipau. Numai un om cu numele Simon Chirineanul, care se întorcea de la ţarină, a arătat milă pentru chinurile Domnului. El a luat crucea şi a dus-o până la locul Răstignirii. Acolo, Domnul a fost întins pe lemnul sfintei cruci. Nişte oameni răi au bătut cuie mari în palmele şi în picioarele lui Iisus. După aceea, ei au ridicat crucea cu Domnul cel răstignit pe ea şi au înfipt-o în pământ. De o parte şi de alta au răstignit câte un tâlhar. Apoi au scris şi au aşezat deasupra capului său următoarele cuvinte: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

La locul Răstignirii au rămas câteva femei cu inimă bună şi ostaşii puşi de pază. Toţi ceilalţi oameni s-au întors pe la casele lor.

Răstignirea Domnului s-a făcut pe la ora nouă  din zi. Ziua aceea era Vinerea sfintelor Patimi sau Vinerea Mare. Pe ea o cinstim cu rugăciuni, îngenuncheri şi cu ajunare. Căci Domnul a suferit pentru noi, iar nouă ni se cade să cinstim Patimile şi Răstignirea Lui.

Carte de religie, Preot Dumitru Călugăr

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here