Părintele Teofil Părăian – Toţi oamenii sunt mântuiţi dacă se raportează la jertfa lui Hristos

0
283
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

jertfa Domnului

– Prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, toţi oamenii sunt mântuiţi, indiferent de păcatele lor?

– Nu, toţi oamenii sunt mântuiţi dacă se raportează la jertfa Domnului Hristos şi fac ceea ce cere Domnul Hristos. Adică nu-i aşa: „S-a jertfit Domnul Hristos şi acuma facem toate relele posibile, că până la urmă tot ne mântuieşte Domnul Hristos”.  Nu aşa!

Ci jertfa Domnului Hristos ne dă posibilitatea să ne apropiem de Dumnezeu. Domnul nostru Iisus Hristos mijloceste mântuirea noastră prin jertfa Lui şi prin repetarea jertfei Lui – prin Sfânta Liturghie, zicem noi, în Biserica Ortodoxă -, dar silindu-ne şi noi să trăim o viaţă pe care s-o poată binecuvânta Dumnezeu.

Ştiţi că la înălţarea la cer a Domnului Hristos, Domnul Hristos i-a binecuvântat pe ucenicii Săi şi S-a înălţat binecuvântându-i. E un lucru extraordinar de frumos şi de dătător de nădejde să te gândeşti că ultimul gest al Mântuitorului aici, pe pământ, a fost binecuvântarea oamenilor care au fost în jurul Lui.

În jurul Lui au fost Sfinţii Apostoli, Biserica spune că a fost şi Maica Domnului… Cei care au fost în jurul Mântuitorului au fost binecuvântaţi de Domnul Hristos. Binecuvântarea aceasta le-o dă Domnul Hristos celor care trăiesc o viaţă pe care o poate binecuvânta Domnul Hristos.

Deci nu te binecuvintează atunci când faci rele, atunci când deviezi de la bine, atunci când te duci la locuri în care nu-i preamărit Dumnezeu…

Atunci nu te binecuvintează Domnul Hristos. Dar dacă faci cele bune, ai în jertfa Domnului Hristos ajutorul cel mai mare, în sensul că noi fără jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos nu ne putem mântui. Jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos este o condiţie obiectivă a mântuirii noastre subiective.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei

Jurnal Spiritual