Arhitectul japonez Shigeru Ban a primit premiul Pritzker pe 2014

0
110
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Arhitectul japonez Shigeru Ban, expert al structurilor din tuburi de carton reciclate şi al metodelor “low-tech”, a fost recompensat de Fundaţia Hyatt cu premiul Pritzker pe 2014. Acesta este echivalentului premiului Nobel în arhitectură.

Shigeru Ban Fundaţia Hyatt, care finanţează acest prestigios premiu, a subliniat „eleganţa şi caracterul inventiv” al creaţiilor lui Shigeru Ban, originar din Tokio şi cunoscut pentru casele pe care le-a proiectat pentru victimele dezastrelor naturale sau ale violenţelor.

Fundaţia a apreciat nu numai „eforturile sale umanitare”, ci şi faptul că arhitectul „a călătorit timp de 20 de ani în zone ale catastrofelor, naturale sau umane (…), pentru a proiecta şi construi adăposturi reciclabile, cu costuri reduse, care să redea demnitatea” victimelor.

„Inovaţia nu este limitată de tipul de construcţie şi nici compasiunea nu este limitată de un buget. Shigeru a transformat lumea în care trăim într-un loc mai frumos”, a declarat juriul premiului Pritzker, în valoare de 100. 000 de dolari, creat în 1979 de Jay A. Pritzker.

„Este o mare onoare pentru mine şi trebuie să fiu prudent. Trebuie să ascult în continuare oamenii cu care colaborez, indiferent dacă este vorba despre comenzi private sau despre eforturile mele îndreptate spre ajutorarea victimelor dezastrelor”, a spus arhitectul, care se afla la Paris când i s-a comunicat vestea decernării premiului.

Shigeru Ban a avut o activitate intensă în zonele devastate de tsunami-ul şi seismul din martie 2011, din nord-estul Japoniei.

El este de asemenea cunoscut pentru catedrala din hârtie şi carton Christchurch din Noua Zeelandă; este şi autorul Centrului Georges Pompidou din Metz, în estul Franţei. Acesta are, de asemenea, birouri de arhitectură la Paris, New York şi Tokio.

În 1995, Shigeru Ban a fondat o organizaţie non-guvernamentală, intitulată VAN (Voluntary Architects’ Network). El a ajuns în zonele afectate de dezastre naturale din întreaga lume: Japonia, Turcia, India, Sri Lanka, China, Haiti, Italia, Noua Zeelandă şi, cel mai recent, Filipine.

Shigeru Ban, în vârstă de 56 de ani, va primi premiul pe 13 iunie, la Amsterdam. El este al doilea arhitect japonez recompensat cu această prestigioasă distincţie, după Toyo Ito, laureat al ediţiei din 2013.

Sursa: Mediafax

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here