Jane Austen, autoarea romanului „Mândrie şi prejudecată”, pe bancnotele de 10 lire sterline

0
195

Jane AustenChipul scriitoarei britanice Jane Austen va fi reprezentat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, a anunţat Banca Angliei într-un comunicat oficial. 

Jane Austen, autoarea romanului „Mândrie şi prejudecată” îl va înlocui pe Charles Darwin pe aceste bancnote, începând din 2017, a anunţat miercuri Banca Angliei.

Din 1970, diverse personalităţi pot să figureze pe bancnotele britanice, alături de regina Elizabeth a II-a; chipul ei este imprimat pe spatele tuturor bancnotelor şi monedelor britanice.

Jane Austen este cea de-a treia femeie care a fost selecţionată pentru o astfel de onoare.

Anunţul din luna aprilie referitor la înlocuirea, începând din 2016, a bancnotelor de 5 lire sterline cu chipul reformistei din secolul al XIX-lea Elizabeth Fry cu bancnote cu Winston Churchill, a ofensat numeroase feministe, care se tem că regina va deveni singura femeie reprezentată pe bancnotele britanice.

O petiţie a adunat 35.000 de semnături. A fost lansată pentru ca o femeie să fie aleasă pentru noua bancnotă de 10 lire sterline. Iniţiatorii ei au salutat alegerea scriitoarei Jane Austen; ei au considerat că ziua de miercuri a fost „o zi excepţională pentru femei şi fantastică pentru puterea poporului”.

„Fără această campanie, fara persoanele care au semnat petiţia, Banca Angliei ar fi înlăturat femeile din Istorie dintr-o singură mişcare”. Cel putin asa a declarat jurnalista Caroline Criado-Perez, aflată la originea petiţiei.

Jane Austen – care a publicat şase romane importante, dintre care cel mai cunoscut, adeseori ecranizat, este „Mândrie şi prejudecată” – a murit în 1817, la vârsta de 41 de ani.

Banca Angliei a declarat miercuri că nu a avut niciodată intenţia de a elimina de pe bancnotele britanice toate femeile cu excepţia reginei. De altfel, banca a invitat publicul larg să îi trimită propuneri pentru noile bancnote. Astfel se va ameliora procesul de selecţionare a unor personalităţi istorice.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.