S-a întâmplat în 2 februarie1882:

0
36
James Joyce
James Joyce

S-a întâmplat în 2 februarie1882: S-a născut scriitorul irlandez James Joyce, autorul celebrului roman “Ulise”.

Citește aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în 2 februarie

Datorită romanelor “Ulise”, “Oameni din Dublin” şi “Veghea lui Finnegan”, el rupe tradiţia structurii romaneşti clasice şi devine fondatorul romanului modern. J

ames Augustine Aloysius Joyce (d. 13 ianuarie 1941) a fost poet şi scriitor irlandez, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele:”Portretul artistului în tinereţe” (1916), “Ulise” (1922), “Veghea lui Finnegan” (1939).

S-a născut la Dublin în 1882. În 1902 pleacă la Paris ca să studieze medicina.Scrie la început poeme (Muzica de cameră) şi nuvele (Oameni din Dublin), apoi o proză tot mai accentuat autobiografică, însă poezia alegoriilor lui nu e înţeleasă nici de cititori, nici de critici. Vederea îi slăbeşte treptat, îi e tot mai greu să-şi corecteze manuscrisele.

În timpul Primului Război Mondial trăieşte la Zurich, se mută în 1923 la Paris, pentru ca, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial să se întoarcă la Zurich, unde moare în 1941.Întrebat de un scriitor american de ce a ales un stil dificil, Joyce îi răspunde: “Ca să le dau de lucru criticilor pe următorii trei sute de ani“.

Nicolae Uszkai

Surse:
https://www.biography.com/people/james-joyce-9358676
https://www.britannica.com/biography/James-Joyce

Home

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here