J.K. Rowling – de la cercetător la Amnesty International, la cel mai bine vândut scriitor britanic

0
343
J.K. Rowling J.K. Rowling este cunoscută ca fiind cea care a dat naștere seriei Harry Potter, unul dintre cei mai de succes scriitor din lume, dar nu sunt mulți care știu că prima carte, „Harry Potter și Piatra Filozofală” a fost respinsă de mai multe ori, până când agentul literal Christopher Little a reușit să vândă drepturile de publicare editurii ”Bloomsbury”, pentru suma de 4.000 de dolari.

În cadrul Târgului de Cărți de la Bologna, Arthur Levine, un director de editură american, a cumpărat drepturile de a publica această carte în Statele Unite, pentru 105.000 de dolari, cifră fără precedent pentru un autor de cărți pentru copii. Acest lucru i-a permis celebrei J.K. Rowling să renunțe la munca sa ca profesoară și să se dedice scrisului.

J.K. Rowling locuiește acum în Edinburgh, împreună cu soțul său, Neil Murray, și cu cei trei copii — Jessica Rowling Arantes (1993), David Gordon Rowling Murray (2003) și Mackenzie Jean Rowling Murray (2005), relatează Agerpres.

A lucrat pentru Amnesty International

Joanne Katheleen Rowling s-a născut la 31 iulie 1965, în Yate și a copilărit în Chepstow și Gwent. După ce a absolvit Wyedean Comprehensive School, a urmat cursurile de limbă franceză ale Universității Exeter, mergând un an la Paris pentru completarea studiilor, potrivit site-ului oficial www.jkrowling.com. După terminarea facultății, s-a mutat la Londra, pentru a lucra ca cercetător și secretar bilingv în cadrul organizației Amnesty International.

În 1992, Joanne s-a mutat în Portugalia, unde a predat limba engleză, ca limbă străină. Aici, s-a căsătorit cu jurnalistul Jorge Arantes. La 27 iulie 1993, scriitoarea a dat naștere unei fetițe, Jessica Rowling Arantes. După doi ani, ce doi au divorțat, iar Joanne Rowlling s-a întors la Edinburgh, împreună cu fetița.

Cea Mai Bună Carte pentru Copii

„Harry Potter și Piatra Filozofală” a primit, în 1997, Premiul pentru Cea Mai Bună Carte pentru Copii a anului și Smarties Prize. La scurt timp după publicarea primei cărți, J.K. Rowling o termină de scris și pe cea de a doua — ”Harry Potter și Camera Secretelor”, care a fost publicată în Marea Britanie în 1998 și în iunie 1999, în Statele Unite ale Americii.

Este terminată și publicată în 1999 și cea de-a treia carte, ”Harry Potter și prizonierul de la Azkaban”. Cele trei cărți au ocupat primele trei locuri, pe lista ”New York Times” pentru cele mai bune cărți publicate. De asemenea, au avut un mare succes și în Marea Britanie.

Lansare simultană în 106 țări de pe glob

Prima ediție a celei de-a patra cărți, ”Harry Potter și Pocalul de Foc” (2000) a fost tipărită în 5,3 milioane de exemplare. A urmat, în iunie 2003, „Harry Potter și Ordinul Phoenix”, care s-a bucurat, de asemenea, de un imens succes, menționează site-ul oficial al scriitoarei.

Cea de-a șasea carte a seriei intitulată ”Harry Potter și prințul Jumătate-Sânge Pur” a fost lansată simultan în luna iulie 2005 în 106 țări de pe glob, reușind să bată toate recordurile de vânzări.

Traduse în 73 de limbi 

În iulie 2007 este lansată cea de-a șaptea și ultima carte din serie, ”Harry Potter și Talismanele Morții”, fiind vândută în Marea Britanie și în SUA, în 11 milioane de exemplare, în prima zi de la lansare.

Cărțile seriei despre vrăjitorul adolescent Harry Potter, idolul a sute de milioane de copii, tineri, dar și adulți, au fost vândute la nivel mondial în peste 450 de milioane de exemplare și au fost traduse în 73 de limbi străine. Cele șapte volume din seria „Harry Potter” au fost puse în vânzare în format eBook, în martie 2012, pe site-ul www.Pottermore.com, lansat de J. K. Rowling în 2011. Începând cu 2014, scriitoarea a publicat pe acest site câteva povestiri dedicate personajelor din Harry Potter; fanii au putut citi pasaje originale care nu au fost publicate.

De la carte, la film

Warner Bros. cumpără, în octombrie 1998, drepturile de ecranizare pentru întreaga serie. ”Harry Potter și Piatra Filozofală” a fost lansat pe 16 noiembrie 2001; ”Harry Potter și Camera Secretelor” la 15 noiembrie 2002. Ambele au fost regizate de Chris Columbus. ”Harry Potter și Prizonierul din Azkaban”, regizat de Alfonso Cuarón este lansat pe 4 iunie 2004; ”Harry Potter și Pocalul de Foc”, regizat de Mike Newell, este lansat la 18 noiembrie 2005.

”Harry Potter și Ordinul Phoenix” este lansat pe 11 iulie 2007 și ”Harry Potter și Prințul Semipur’ este lansat în 15 iulie 2009, ambele fiind regizate de David Yates. Acesta semnează și regia ultimului film din serie, ”Harry Potter și Talismanele Morții”, care a fost filmat în două părți. Prima parte este lansată în noiembrie 2010 și a doua parte în iulie 2011.

”Poveștirile bardului Beedle”, scrisă de mână

În martie 2001, J. K. Rowling publică două mici volume ce poartă numele manualelor școlare din seria ”Harry Poter”, ”Animalele fantastice și unde le poți găsi” și ”Vâj-hațul de-a lungul timpului”.

Urmează, în decembrie 2008, ”Poveștirile bardului Beedle”, editată într-un număr limitat de doar șapte copii, fiecare dintre acestea scrisă de mână și ilustrată de J. K. Rowling. Una dintre acestea, decorată cu pietre semiprețioase, a fost scoasă la licitație, banii fiind dăruiți unei fundații dedicate sprijinirii copiilor defavorizați.

J. K. Rowling sub pseudonimul Robert Galbraith

Primul roman dedicat adulților, intitulat ”The Casual Vacancy” este lansat în 2012, fiind tradus în 44 de limbi străine. Tot în 2012 este lansat și volumul ”Moarte subită”.

”The Cuckoo’s Calling” este primul roman scris de J. K. Rowling sub pseudonimul Robert Galbraith, care a fost lansat în 2013 și tradus în 37 de limbi străine. Cartea a fost salutată de critică ca un ”prim roman remarcabil”. În 2014, scriitoarea lansează cartea ”Viermele de mătase”, scrisă sub același pseudonim.

Debut, ca scenaristă

La 50 de ani, J.K. Rowling scrie scenariul pentru ecranizarea poveștii ”Animalele fantastice și unde le poți găsi”. Acesta marchează debutul în scenaristică și începutul unei noi serii de film împreună cu Warner Bros.

Potrivit www.jkrowling.com, J. K. Rowling a primit o serie de premii, precum Premiul Concord al Prințului de Asturias; Legiunea de Onoare a Franței, Premiul pentru literatură ”Hans Christian Andersen”; o serie de titluri onorifice pentru serviciile aduse literaturii din partea Colegiului Dartmouth, Universității Saint Andrews, Universității din Edinburgh, Universității din Aberdeen, Universității Harvard etc.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.