Sfântul Ioan Gură de Aur: Din iubire se naşte virtutea şi din virtute se naşte iubirea

0
664

iubirea naste virtutea

Dacă noi suntem virtuoşi, iubirea nu dispare. Pentru că din iubire se naşte virtutea, şi virtutea din iubire. Şi am să vă spun în ce fel. Virtuosul nu preferă banii din prietenie, nici urâcios nu este, nici nu nedreptăţeşte pe aproapele, nici nu huleşte, pe toate le rabdă cu generozitate. În acestea constă iubirea. Şi iarăşi, acela care iubeşte, pe toate acestea le face ale lui. În acest fel se ajută şi se întreţin reciproc (din Omilia a 9-a la Epistola către Efeseni).

Începutul şi sfârşitul virtuţii este iubirea. În aceasta îşi are rădăcina, condiţia şi încununarea (din Omilia a 24-a la Epistola către Romani).

Când iubirea nu provine din firesc, provine din virtute. Cei care s-au născut din noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, dar şi din nevoia firească, în timp ce aceia care au aceeaşi credinţă cu noi, când ne sunt dragi, nu ne sunt pentru niciun alt motiv în afară de virtutea lor (din Omilia 1 la Epistola a II-a către Timotei).

Una din două trebuie să existe: ori să fie cineva foarte prietenos şi să iubească, ori foarte virtuos. Pentru că acela care are pe una de nevoie dobândeşte şi pe cealaltă. Şi invers, acela care nu iubeşte va înfăptui şi multe răutăţi. Cel care înfăptuieşte răul nu ştie nici să iubească (din Omilia a 9-a la Epistola către Efeseni).

Sfântul Ioan Gură de Aur: Texte alese”. Traducere din limba greacă Preot Ion Andrei Tărlescu. Editura Bunavestire Bacău – 2012