Iubirea din inimă

0
313

inima 1„Adevărata valoare a legăturilor cu aproapele nostru se măsoară prin ceea și cum simțim pentru aceasta în inima noastră. Nu prin ce spunem cu buzele sau ce facem cu mâinile pentru el”.

La fel Dumnezeu vrea să-L iubim din toată inima. Nu doar cu cuvinte frumoase așa cum făceau evreii către care Mântuitorul Iisus Hristos a spus cu durere: „Poporul acesta se apropie de Mine cu gura și Mă cinstește cu buzele, dar inima lui e departe de Mine…”.

„Domnul nu cere să-L iubim din inimă. Ce să facă cu darurile noastre, cu jertfele noastre, dacă vede că inima am dat-o altuia? Ce să facă El cu faptele noastre bune dacă le facem obligați de lege sau ca să nu fim condamnați de lume sau, și mai mult, să ne laude oamenii și să scăpăm de mustrările conștiinței?”.

Dacă creștinul nu-L iubește pe Dumnezeu din toată inima lui, faptele bune pe care le face vin dintr-o evlavie uscată și dintr-o inimă bolnavă. De aceia ne scrie Sfântul Ioan Gură de Aur:

„Nu au atâtea însemnătate faptele și osteneala noastră cât are starea inimii noastre împreună cu ce dorește ea”.

„Fapte bune și daruri fac și alții, fără să-L iubească pe Dumnezeu. Din păcate, mulți dintre noi creștinii, dăm multă importanță faptelor noastre bune fără să ne cercetăm starea inimii legată de aceste fapte”.

Inima este centru ființei omenești

Sfântul Nicodim Aghioritul ne spune:

„Trebuie să știi mai întâi că precum centrul se găsește în mijlocul cercului și circumferința este constituită prin proiecția razelor ce pleacă din centru, care se și unesc în centru, la fel și inima se găsește î nom ca în centru în care sunt unite simțurile, toate puterile trupului și toate puterile sufletului”.

„Trebuie să știm că inima, după mărturia Sfântului Vasile cel Mare și al altor Sfinți Părinți, este cea dintâi născută între mădularele corpului nostru. Ea, este după același sfânt amintit „rădăcina vieții”.

Inima este scaunul, rădăcina, începutul și izvorul tuturor puterilor firești ale trupului și sufletului”. Ea se zidește cu puterea lui Dumnezeu, înaintea tuturor organelor trupului, după mărturia Sfântului Vasile cel Mare, care zice: „Inima nu numai că se zidește mai întâi, dar și moare în urma tuturor mădularelor”.

„Inima duhovnicească a creștinului ortodox” Ed. Panaghia colecția „Rugul Aprins”

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.