Istoria teatrului de păpuşi

0
1408

papusiV-aţi întrebat vreodată care este istoria teatrului de păpuşi? Ei bine, haideţi să aflăm împreună care este istoria acestuia.

Istoria teatrului de păpuşi

Teatrul de păpuşi este o formă de artă foarte veche ce datează de acum 3000 de ani. Păpuşile au fost folosite pentru a anima şi a comunica idei societăţii umane. Există dovezi ce susţin dezvoltarea lor încă din Egipt din anul 2000 î.Hr. Acestea erau folosite în realizarea acţiunii de frământare a pâinii. Păpuşile articulate realizate din lut şi fildeş, controlate cu sfori, au fost de asemenea găsite în mormintele egiptene.

Hieroglifele le descriu ca “statui umblătoare” folosite în dramele religioase din Egiptul Antic.

Opinia oamenilor se învârte în jurul ideii că Africa ar fi moştenit câteva din tradiţiile cu păpuşi ale Egiptului Antic. Cu siguranţă, societăţi secrete din multe grupuri etnice africane încă folosesc păpuşi şi măşti în drame rituale, la fel şi în ceremoniile de vânătoare şi de vindecare.

Astăzi, teatrul de păpuşi se extinde ca o formă populară, deseori într-o circumstanţă ceremonială, ca o parte a unei forme folclorice mai mare care include: dansul, povestiri şi reprezentaţii mascate.

În Africa rurală, teatrul de păpuşi încă prezintă funcţia de comunicare a valorilor şi a ideilor culturale. Pe când, în oraşele africane mari sunt înlocuite treptat de educaţia formală, cărţi, cinema şi televiziune.

Conform celor de la cineainventat.ro in zona Civilizaţiei s-au găsit câteva dovezi referitoare la teatrul de păpuşi. Arheologii au dezgropat o păpuşă de teracotă cu cap detaşabil, ce putea fi manevrată cu o sfoară şi care datează din 2500 î.Hr.

O altă descoperire este figurină de teracota reprezentând o maimuţă care se plimba în sus şi în jos pe un băţ.

Deşi au supravieţuit doar câteva exemple de păpuşi din Grecia Antică, literatura istorică şi descoperirile arheologice confirmă prezenţa teatrelor de păpuşi.

Aristotel a făcut referiri la folosirea sforilor pentru controlarea capului, mâinilor, umerilor şi picioarelor. De asemenea, lucrările lui Platon conţin referinţe despre teatrul de păpuşi.

Italia este considerată ca fiind prima casă a marionetei din cauza influenţei păpuşii romane. Păpuşile au fost folosite uneori în piesele lui Shakespeare unde îi înlocuiau pe actori.

Teatrul de păpuşi s-a dezvoltat pe perioada secolului XX în diferite feluri. Susţinute de dezvoltarea paralelă a cinematografului, televiziunii şi alte modalităţi media filmate, păpuşile au atins o audienţă mai mare ca niciodată.

Cu timpul, teatrul de păpuşi a câştigat foarte multă popularitate, iar în zilele noastre, a pierdut teren în fata televiziunii şi a internetului, dar va rămâne pentru totdeauna una din primele modalităţi de divertisment ale omenirii.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here