Istoria hocheiului pe gheaţă

0
1119

hocheiHocheiul pe gheaţă este un sport de echipă jucat pe gheaţă, în care două echipe de patinatori folosesc crose pentru a introduce un puc tare de cauciuc în porţile adversarilor. Este un sport rapid şi captivant. Pe lângă spectacolul în viteză, hocheiul oferă şi un strop de adrenalină.

Datează încă din timpurile precreştine, pe când se foloseau mingi şi bastoane pentru jocurile pe iarbă. În Anglia există dovezi ale primelor jocuri de hochei pe gheaţă ce datează din anii 1700.

În anul 1825, John Franklin a scris că “hocheiul jucat pe gheaţă este sportul de dimineaţă”. De asemenea, el şi oamenii lui jucau hochei pe Lacul “Great Bear”.

Universităţile din Montreal şi Quebec, Canada, au adoptat jocul de hochei pe gheaţă, jucând un rol considerabil în dezvoltarea acestui joc, începând cu fondarea primului club şi stabilirea primelor reguli de bază ale jocului.

După cum se arată pe site-ul celor de la www.cineainventat.ro în anul 1877, mai mulţi studenţi de la Universitatea “McGill” au pus bazele regulilor de hochei, iar în acelaşi an s-a înfiinţat şi primul club de hochei “McGill University Hockey Club”.

În timp ce originile jocului se află în altă parte, Montrealul este centrul de dezvoltare al jocului contemporan de hochei pe gheaţă.

Pe 3 martie 1875 s-a organizat primul meci de hochei pe gheaţă ţinut în interior, jucându-se pe gheaţa de la “Victoria Skating Rink” din Montreal.

Hocheiul a devenit atât de popular încât, în 1883, primul “campionat mondial” a fost inclus în carnavalul anual de iarnă de la Montreal.

La meciul din martie 1875 au luat parte două echipe formate din câte 30 de jucători, iar peste 2 ani, numărul jucătorilor a fost redus de la 30 la 9.

Din 1920, hocheiul masculin a devenit sport olimpic şi a fost inclus la Jocurile Olimpice de Vară de la Anvers. Patru ani mai târziu a fost introdus în programul Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Conchizând cele spuse mai sus hocheiul pe gheață este unul din cele mai pasionante sporturi de echipe și, în mod sigur, cel mai rapid. Fiind foarte popular în Europa, SUA și Canada. Este un sport care necesită tehnică, echilibru și forță psihică.

Așadar, hocheiul pe gheață este o combinație de eleganță, spirit de echipă și agresivitate ce oferă cu siguranţă un spectacol palpitant.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.