ISIHIA – liniște lăuntrică

0
463

IsihasmO tradiție a rugăciunii – Isihasm
23 IUNIE – Sfânta Muceniță Agripina

„Agripina a suferit mucenicia la Roma, sub domnia Împăratului Valerian (253-259). Sfânta Agripina s-a născut la Roma, într-o familie de creștini. A primit în copilărie o educație în duhul credinței, cu rugăciune și post.

Isihia – pacea lăuntrică – Isihasm

Începând din veacul al șaselea, în Biserica Răsăriteană a apărut o tradiție a rugăciunii cunoscută ca isihasm. Isihasm vine de la cuvântul grecesc ‘isihia’, care înseamnă ‘liniște lăuntrică’. Tradiția isihasm învață că liniștea lăuntrică era starea noastră de la început. Amintim cuvintele spuse de Dr. Gabriele Winckler: ‘Isihia este înțeleasă ca fiind cea mai înaltă realizare a vieții duhovnicești, o viață în care trupul și mintea sunt aduse la o absolută reculegere și pace lăuntrică, spre a deveni conștienți de uimitoarea pace și liniște de care este înconjurat Dumnezeu.’

Părintele Thomas Hopko spunea cândva: ‘Ca să te rogi trebuie să te liniștești. Ca să ajungi să-ți cunoști copiii, trebuie să te liniștești. Ca să ajungi să-ți cunoști soția, trebuie să te liniștești. Ca să ajungi să te cunoști pe tine însuți, trebuie să te liniștești. Ca să ajungi să Îl cunoști pe Dumnezeu, trebuie să te liniștești.’ Așadar, să ajungi la isihasm. Cât sunt de puțini aceia dintre noi ce pot fi destul de liniștiți ca să-l audă pe Dumnezeu vorbind! Căci înainte de a-L putea auzi pe El, trebuie să ne retragem în cămara noastră și să închidem ușa.

Cuvânt de la Sfinții Părinți

„Căci au a se teme de moarte și de suferință cei ce nu voiesc să vină la Hristos. Și care sunt aceia ce nu voiesc să vină la Hristos? Nimeni alții decât cei ce nu cred că vor împărăți cândva împreună cu Hristos întru Împărăția Sa” (Sfântul Ciprian)”
„Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului” – Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Sfânta Muceniță Agripina, Editura Cartea Ortodoxă

Te invit să citești și Lipsa de toleranță și ochiul critic.

A consemnat Mihaela Mușetescu